Dostupni linkovi

BiH: Tri migranta pozitivna na korona virus


Migranti u kampu "Bira" kod Bihaća, fotoarhiv
Migranti u kampu "Bira" kod Bihaća, fotoarhiv

Migranti, njih troje koji su smješteni u prihvatnom kampu "Bira" u Bihaću na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BIH), pozitivna su na korona virus, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministrica zdravstva u Vladi Unsko-sanskog kantona (USK), Nermina Ćemalović.

"Serološki testovi bili su pozitivni za još dva migranta iz ovog kampa, a rezultati njihovog PCR testa trebao bi biti gotov tokom dana", kaže Ćemalović.

Ona ističe da niti jedan od zaraženih migranata nema tešku kliničku sliku, te da će svi oni tokom dana biti smješteni na Infektivni odjel Kantonalne bolnice "Irfan Ljubijankić" u Bihaću.

" 'Bira' nema ulova da izolovanim drži COVID pozitivne osobe i imali smo situaciju da je migrant koji je bio pozitivan pobjegao iz istog", kaže ministrica Ćemalović.

Zbog toga je Krizni štab donio i odluku da se osposobi izolatorij u Zdravstvenoj ustanovi, lječilištu "Gata", 18 kilometara udaljenoj od Bihaća.

Ovaj izolatorij trebao bi, kako kaže Ćemalović, trebao biti u funkciji od 1. septembra, a moguće je i prije, ukoliko se situacija pogorša i poveća broj pozitivnih.

Ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović rekla je kako su u četvrtak (20. august) urađeni skrining pregledi svih 555 migranta koji borave u kampu "Bira", te da će svi oni koji su bili u kontaktu sa oboljelima biti testirani i da su do daljnjeg u izolaciji.

"Mi smo do sada u pet prihvatnih kampova u Unsko-sankom kantonu testirali 200 migranata i ovo su prvi pozitivni slučajevi. Testiranja su rađena srijedom, međutim, sada pojavom prvih pozitivnih i broj testiranja će se povećati, a u slučaju povećanog broja pozitivnih morat ćemo naložiti i zatvaranje samog kampa", kaže Ćemalović.

Poseban problem zbog kojeg je epidemiološko-zdravstvena situacija u Unsko-sankom kantonu dodatno usložnjena, ocjenjuje Ćemalović je boravak oko 3.000 migranata van kampova koji borave u nehigijenskim uslovima i čije je kretanje nemoguće kontrolisati.

Vlasti USK donijele su 19. augusta odluku o zabrani ulaska, kretanja i prevoza migranta na području ovog kantona.

XS
SM
MD
LG