Dostupni linkovi

Plenković: Boris Milošević na obilježavanju 'Oluje'


Premijer Hrvatske Andrej Plenković
Premijer Hrvatske Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će potpredsjednik Vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević sudjelovati u proslavi 25. godišnjice "Oluje" u Kninu, a ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved bit će na obilježavanju zločina u Gruborima.

"Dogovor koji danas imamo s SDSS-om i predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj je da oni sudjeluju na toj proslavi, sudjelovat će potpredsjednik Vlade Boris Milošević", rekao je Plenković za privatnu televiziju RTL Hrvatska.

On je ocijenio kako je to „korisno prije svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti i snažna je poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcionira danas.“

Plenković je najavio da će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved biti na obilježavanju zločina koji je počinjen u Gruborima nakon Oluje.

U Grubore ide 24. ili 25. kolovoza kada točno odrede datum, a na taj način će, ocijenio je, poslati snažnu poruku Vlade o tome da se moraju poštovati sve žrtve i dostojno obilježiti ta mjesta.

Na dan 25. kolovoza 1995. godine, dvadesetak dana nakon završetka vojno-redarstvene akcije „Oluja“, pripadnici hrvatske specijalne policije ubili su u zaseoku Grubori nedaleko Knina šestero srpskih civila u dobi od 45 do 90 godina. Na suđenju je konstatirano da su počinitelji pripadnici specijalne policije, ali nitko nije osuđen, jer nije bilo dovoljno dokaza.

"To je zasigurno vrlo važna i velika poruka, poruka potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja, generala Hrvatske vojske, zapovjednika 1. gardijske brigade Hrvatske vojske „Tigrovi“ i čovjeka koji jako dobro na temelju svojih osobnih i obiteljskih posljedica koje su mu nanesene tijekom Domovinskog rata može na najbolji mogući način u ime Vlade, a na određen način i hrvatskih branitelja, poslati važnu i snažnu poruku, poruku pomirenja i okretanja budućnosti", zaključio je Plenković.

Na dosadašnjim obilježavanjima obljetnice vojno-redarstvene akcije „Oluja“ nikada nije bilo predstavnika SDSS-a, pa ni kada su bili u hrvatskoj Vladi (Slobodan Uzelac 2008-2011), ali je na obilježavanju 2012. godine u ime srpske manjine u Hrvatskoj bio predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula, na osobni poziv tadašnjeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Također, nitko iz hrvatske Vlade nikada do sada nije bilo na komemoraciji za srpske žrtve u Gruborima.

XS
SM
MD
LG