Dostupni linkovi

Parlament FBiH: Usvojen Nacrt o izmjenama i dopunama Zakona o radu


Protest Sindikata protiv najavljenih izmjena Zakona o radu Federacije BiH
Protest Sindikata protiv najavljenih izmjena Zakona o radu Federacije BiH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je u utorak 28. jula Nacrt izmjena i dopuna Zakona o radu.

Također je zadužio Vladu Federacije BiH da u roku od 60 dana organizuje javnu raspravu kako bi se izradio Prijedlog izmijena i dopuna Zakona o radu.

Zakon je prvobitno bio predložen po hitnoj proceduri što zastupnici nisu podržali, pa je vraćen u redovnu proceduru.

Tokom rasprave većina zastupnika smatrala je da predložene izmjene Zakona o radu narušavaju položaj radnika.

Predsjednik Kluba Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Damir Mašić kazao je da izražava svoje najoštrije i najdublje neslaganje s predloženim izmjenama.

"Zakon je bez socijalnog dijaloga došao na dnevni red. Imali smo s različitih strana zapisnike da se neki od sindikata složio s izmjenama, međutim lično sam održao sastanke s predstavnicima sindikata i apsolutno su protiv predloženog. Vlada FBIH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem to radi u kontinuitetu već pet godina", kazao je Mašić.

Zastupnik Samer Rešidat iz Demokratske fronte (DF) poručio je da su sindikati kontaktirali i Klub ove stranke.

"Drago mi je da je skinuta hitnost sa ovog zakona, a pogotovo sada u situaciji u kojoj se nalazimo i gdje nas je dovela panedmija. Pozivam ministra da otvori socijalni dijalog i da se usaglasi novi zakon koji će biti izglasan većinom", istakao je Rešidat.

Predložene izmjene Zakona o radu FBiH izazvale su negodovanje u javnosti, a Savez samostalnih sindikata BiH održao je protestnu šetnju, zahtijevajući njegovo povlačenje.

Izmjene, naime, predviđaju da radnici mogu raditi 72 sata sedmično, odnosno šest dana po 12 sati, čime se, tvrdi Sindikat, derogira pravo radnika na sedmični odmor.

"Za 72 sata rada sedmično mogu dobiti minimalnu platu koja, prema tumačenju pojedinaca iz Vlade FBiH iznosi 406 KM (203 eura). Međutim, nema definisane minimalne plate u FBiH. Ukoliko neki poslodavac odluči da za 72 sata sedmičnog rada radniku isplati 200 KM (100 eura), nećete imati nijedan pravni akt da ga tužite", upozorio je juče predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Selvedin Šatorović.

Protest radnika u Sarajevu: 'Dokle više?'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Zastupnici Predstavničkog doma nisu u utorak usvojili i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju po hitnom postupku.

Predlagač ovog zakona bila je predsjednica Kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) Azra Hadžić.

Izmjene su se odnosile na borački staž, kao i da svaki osiguranik ima pravo na penziju bez obzira na godine starosti ukoliko napuni 40 radnog staža.

Ovaj zakon će biti razmatran kao nacrt.

XS
SM
MD
LG