Dostupni linkovi

Protesti za oslobađanje uhapšenih demonstranata


Protesti ispred Centralnog zatvora u Beogradu 14. jula 2020.
Protesti ispred Centralnog zatvora u Beogradu 14. jula 2020.

Drugi protest zbog hapšenja učesnika demonstracija prethodnih dana održan je ispred Centralnog zatvora u Beogradu.

Aktivistkinja organizacije „Združena akcija krov nad glavom“ Ivana Jelić rekla je da se traži oslobađanje iz zatvora svih građana koji su „mirnim i nenasilnim putem protestovali protiv ove samovolje vlasti“.

„Dobili smo informaciju od policije da su pustili desetoro ljudi, studenata i da više puštanja biti neće“, rekla je ona.

Aktivista „Združene akcije“ Ivan Zlatić za Radio Slobodna Evropa navodi da je njihov aktivista Mario Marković, koji je bio uhapšen, oslobođen danas uoči protesta.

Protestu je prisustvovalo oko stotinu ljudi, a građani su nosili transparente „Stop nasilju“, „Protiv terora vlasti“ i „Šta ćete kad ostanete bez suzavca?“ i uzvikivali „Pustite ih sve“.

Tokom okupljanja je došlo do kratkog verbalnog sukoba između aktivista „Združene akcije Krov nad glavom“ i pristalica opozicione Demokratske stranke jer su predstavnici Demokratske stranke na protestu davali izjave medijima, što su aktivisti „Združene akcije“ protumačili kao uzurpaciju skupa.

Na prvom protestu 13. jula demonstranti su tražili da se svi uhapšeni učesnici demonstracija prethodnih dana puste na slobodu, a predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac najavio je tada ponovno okupljanje ukoliko institucije do 14. jula ne oslobode uhapšene.

Poziv na ovaj protest, kao i na jučerašnji, pojavio se na društvenim mrežama kao „protest za oslobađanje svih političkih zatvorenika“.

Objavljena je i lista od tri zahteva. Prvi zahtev je oslobađanje trojice aktivista i ostalih, kako se navodi, „političkih zatvorenika“. Ostali zahtevi su „momentalni prestanak policijske represije“ i smena „direktora policije i svih službenika policije koji su koristili prekomernu silu, kao i sudsko procesuiranje istih“.

Učesnici demonstracija su hapšeni tokom i nakon protesnih okupljanja u
Beogradu i drugim gradovima Srbije, koja su počela zbog najave predsednika
Srbije Aleksandra Vučića 7. jula da će u Beogradu zbog rasta broja zaraženih
korona virusom biti uveden policijski čas.

Na protestima 7, 8 i 10. jula došlo je do sukoba demonstranata i policije, a reakciju policije mnogi su ocenili preteranom i nesrazmernom.

Ipak, načelnik Policijske uprave za grad Beograd Milan Stanić 13. jula je izjavio da su policijski službenici bili „ti koji su u prethodnim danima na protestima trpeli nasilјe“.

„Hapsili smo one koji su uništavali imovinu naše zemlјe, linčovali policajce i
ugrožavali bezbednost i okuplјenih na protestu“, rekao je Stanić.

XS
SM
MD
LG