Dostupni linkovi

Šesti protest u Beogradu, bez incidenata


Građani ispred Skupštine Srbije protestuju šesto veče zaredom
Građani ispred Skupštine Srbije protestuju šesto veče zaredom

Ispred Skupštine Srbije po šesti put zaredom u nedelju uveče okupili su se građani, a u odnosu na prethodne proteste, bio je primetan značajno manji broj ljudi.

Saobraćaj je, kao i prethodnih večeri, bio blokiran u oba smera, a iza parlamenta bile su raspoređene policijske snage koje nisu reagovale.

Policija je raspoređena iza zgrade Skupštine
Policija je raspoređena iza zgrade Skupštine

Građani su počeli da se okupljaju oko 20 sati, a već oko 23 su krenuli da se razilaze. Na betonu na platou ispred Skupštine crnim sprejem ispisani su grafiti sa porukama "Ostavka" i "Svi u napad", a na stubovima Skupštine je ispisano: "Za koga radite bre".

U nekoliko navrata demonstranti su, i pored zaštitne ograde, uspeli da priđu Skupštini i da razviju na stepenicama ispred parlamenta transparent: "Ne damo svetinje", što se odnosi na podršku sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

Demonstranti na stepenicama Skupštine Srbije
Demonstranti na stepenicama Skupštine Srbije

Građani su nosili transparente na kojima je pisalo i: "Ne tuci svoj narod", "Hapsi huligane". Grupa građana, koja se nalazila u prvim redovima, uzvikivala je: "Kosovo je srce Srbije".

Predstavnici opzicionog bloka, Saveza za Srbiju, održali su u nedelju konferenciju za novinare na kojoj su pozvali vlasti da puste sve demonstrante koji su privedeni u prethodnih nekoliko dana.

Oni su takođe rekli da je pravni tim Saveza spreman da pruži besplatnu pravnu pomoć onima koji su privedeni, kao i njihovim porodicama.

Opozicioni političari su ponovili svoje zahteve, a to su da se pokrene istraga o navodnoj prekomernoj upotrebi sile od strane policije tokom prethodnih demonstracije, da se raspusti Vladin Krizni štab za borbu protiv pandemije, a predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, su pozvali da uđe u pregovore o tehničkoj Vladi, nakon čega bi se raspisali novi izbori.

Oni tokom protesta 12. jula delili odštampan član 113. Zakona o policiji, kojim se objašnjava policijska upotreba pendreka.

Protesti manjeg obima organizovani su 12. jula i u nekoliko drugih gradova u Srbiji. U Zrenjaninu, 90 kilometara udaljenom od Beograda, građani su nosili transparente sa porukama: "Bruka struka", ali i one kojima traže zdravu pijaću vodu, koja je u tom gradu za upotrebu zabranjena od 2004. godine.

Građani su se okupili i u Zrenjaninu
Građani su se okupili i u Zrenjaninu

U svom obraćanju na televiziji Pink, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je u nedelju uveče da su demonstracije izazvale "štetu u svetu i kod investitora" i naglasio da "huligani i nasilnici neće da pobede".

"Reakcija države (na demonstracije) je bila sporija, jer smo želeli da pokažemo trpeljivost i strpljenje", rekao je Vučić. On je poručio da se vlasti u Srbiji ne plaše protesta i okarakterisao ih "malobrojnim".

Na pitanje da li je policija primenila prekomernu silu, Vučić je kazao da su policijski službenici intervenisali u odbrani poretka i da "nema problem da odgovaraju" odgovorni za snimak na kom se vidi kako petnaestak policajaca udara jednog demonstranta koji leži na zemlji.

"Svaki od skupova bio je protivzakonit, odnosno nije bio prijavljen", rekao je Vučić.

Građani su se okupili i u Nišu
Građani su se okupili i u Nišu

Protestna okupljanja u Beogradu, a potom i u drugim gradovima Srbije, prvobitno su počela zbog najave predsednika Srbije da će u Beogradu zbog rasta broja zaraženih korona virusom biti uveden policijski čas, ali su okupljeni u nastavku kao razlog navodili i reakciju policije na prethodnim protestima, koju su mnogi ocenili preteranom i brutalnom.

Demonstracije 9. i 11. jula su protekle mirno, dok su drugim danima zabeleženi incidenti i sukobi demonstranata i policije.

Tokom demonstracija zabeleženi su i napadi na novinare. Za sada je zbog toga uhapšena samo jedna osoba i to zbog napada na ekipu N1 televizije dok je novinar izveštavao uživom, zbog čega je prikazano i lice napadača.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je u 11. jula da je do tada registrovan 21 napad na medijske radnike koji su izveštavali sa protesta u Srbiji. NUNS je odlučilo zbog toga da krene u podelu zaštitne opreme novinarima.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici takođe je reagovao i napisao na svom Tviter nalogu da je "nasilje protiv novinara neprihvatljivo".

I drugo strukovno udrženje - Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je sve novinare koji su napadnuti tokom demonstracija da se jave da bi im pružila besplatna pravna pomoć.

Do sada nijedna organizacija, formalna ili neformalna grupa građana, nije stala iza organizovanja protesta u Beogradu, niti iza protesta u drugim gradovima Srbije. Pozivi građanima da se okupe slali su se sa različitih profila na društvenim mrežama.

Protesti se održavaju uprkos tome što je u Beogradu na snagu stupila zabrana javnog okupljanja više od 10 ljudi u zatvorenim i otvorenim prostorima. Policijski čas, zbog čije najave su počela okupljanja, do sada nije uveden.

Zašto protestuju u Beogradu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

XS
SM
MD
LG