Dostupni linkovi

Situacija u Novom Pazaru 'teška ali pod kontrolom'


COVID bolnica, Srbija, ilustracija
COVID bolnica, Srbija, ilustracija

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru saopštio je da je u ovom gradu u nedelju, 30. juna, registrovano 20 novozaraženih pacijenata korona virusom, a u subotu 48.

Ukupan broj zaraženih u Novom Pazaru je 466, a u Tutinu 91.

U ovom Zavodu je u nedelju testirano 88 osoba, u subotu 70, a od početka epidemije testirano je ukupno 4.398 osoba.

U kovid ambulanti Opšte bolnice u Novom Pazaru dnevno se pregleda od 100 do 150 pacijenata, od kojih se hospitalizuje njih 30 do 40.

Regionalni koordinator Ministarstva zdravlja za kovid pandemiju Slobodan Milisaljević, koji je na čelu tima lekara iz Kragujevca koji već nekoliko dana pruža pomoć kolegama u Novom Pazaru, kaže da su uspeli da uspostave sistem iako su kapaciteti gotovo popunjeni.

"Osnovni problem na koji smo naišli je nedostatak kvalitetnog kadra, jer je većina lekara i tehničara praktično obolela od COVID-19 i izbačeni su iz funkcije", rekao je Milisavljević za RSE.

U timu koji je došao kao pomoć novopazarcima se, pored Milisavljevića, nalaze i dva anesteziologa i jedan infektolog. "Mi smo pravilnom organizacijom uspeli da dovedemo situaciju u prihvatljivo stanje", dodao je Milisavljević.

On je apelovao na građane da ne šire dezinformacije o broju umrlih na društvenim mrežama.

Štab za vanredne situacije Novog Pazara objavio je 28. juna da je na poslednjoj sednici izdao naredbu za nabavkom limenih sanduka i vreća za posmrtne ostatke.

"Gradski štab za vanredne situacije ovu nabavku je izvršio u cilju predostrožnosti i imajući u vidu povećan broj zaraženih, kako bi se zaštitilo stanovništvo, a u skladu sa zakonom koji obavezuje da potencijalni preminuli ni na koji način nisu izvor zaraze", navodi se u saopštenju na sajtu Štaba.

Odluka je usvojena 27. juna, ali je saopštenje sa pojašnjenjem objavljeno dan kasnije, kako se navodi, "budući da je veliki broj građana ovim povodom izrazio uznemirenost".

Štab je najnovijim merama skratio radno vreme svih trgovinskih radnji, frizerskih salona, mesara i pekara do 19 časova. Ograničenje radnog vremena ne važi samo za apoteke. Ranije je zabranjen rad vrtića, dečijih igraonica i penzionerskih klubova.

Prema zvaničnim podacima, u Novom Pazaru je preminulo 18 osoba koje su obolele od COVID-19, a ukupan broj obolelih, zaključno sa 26. junom, je 398.

Kragujevac čeka saglasnost Vlade za primenu mera

Iako je u Kragujevcu, zbog alarmantnog povećanja broja zaraženih korona virusom, pre dva dana proglašena vanredna situacija, još se čeka saglasnost Vlade Srbije za primenu predloženih mera, među kojima su zabrana okupljanja i skraćivanje radnog vremena ugostiteljski objekata.

U međuvremenu, broj obolelih od COVID-19 u tom gradu se povećava. U četvrtak 25. juna je registrovano šest novozaraženih, u petak 26. juna 50, a u subotu, 27. juna, 25. Zaključno sa 27. junom, u Kragujevcu je testirano ukupno 8.952 pacijenata, a ukupno pozitivnih je registrovano 222.

U kućnoj izolaciji se nalazi 271 građanin. Broj hospitalizovanih u Kliničkom centru Kragujevac je 52, a na respiratorima se nalazi osam pacijenata. Rezultati za nedelju biće saopšteni u ponedeljak popodne, kada se očekuje da iz Beograda stigne i saglasnost na predložene mere.

U Kragujevcu su 28. juna održani ponovljeni lokalni izbori na tri biračka mesta, na kojima je pravo glasa imalo oko 4.000 građana.

Protekli vikend Kragujevčani su proveli u prirodi, izletištima i okolnim turističkim mestima, ne mareći previše za širenje epidemije, javlja reporter Radija Slobodna Evropa (RSE).

Obrazlažući odluku o uvođenju vanredne situacije gradonačelnik Radomir Nikolić je podsetio da je Kragujevac prvi talas epidemije prošao sa svega 68 zaraženih. On je rekao da u poslednjih nekoliko dana broj obolelih naglo raste i da se Krizni štab odlučio za uvođenje vanredne situacije, između ostalog i zbog toga što građani nisu poštovali preporuke za sprečavanje širenja epidemije.

"To kojom se brzinom širi zaraza govori o tome da ne možemo očekivati od naroda da na osnovu naših preporuka i naših urgencija svi sprovode mere. Našem narodu je potrebno naređenje, potrebna je motka i zbog toga donosimo ove mere", poručio je Nikolić na konferenciji za novinare 28. juna.

Gradonačelnik je naglasio da će poštovanje donetih mera kontrolisati nadležni državni organi i da će nedisciplinovani građani snositi sankcije.

Na predlog Instituta za javno zdravlje kragujevački Krizni štab uputio je 26. juna Vladi Srbije zahtev za saglasnost na mere koje je predložio. Taj set mera novinarima je predstavio gradonačelnik Nikolić.

"Ovo znači da se vraćamo ne jedan već dva koraka unazad, vraćamo mere koje su bile primenjivane u vreme vanrednog stanja. To se, između ostalog, odnosi na javne skupove i proslave jer je najveći broj novozaraženih inficiran na proslavama: na svadbama, maturama, rođendanima i koncertima. I ovo je nešto što moramo da uradimo da bismo prekinuli širenje zaraze", rekao je Nikolić.

XS
SM
MD
LG