Dostupni linkovi

Hrvatska će popustiti mjere ulaska za državljane BiH


Granični prijelaz između BiH i Hrvatske u Gradišci, juni 2020
Granični prijelaz između BiH i Hrvatske u Gradišci, juni 2020

Vlasti u Hrvatskoj "omekšaće" mjere ulaska u tu državu za građane Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

O tome je zamjenicu predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseru Turković u telefonskom razgovoru u ponedjeljak (29. juna) obavijestio ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, navedeno je u saopštenju.

Hrvatska je od četvrtka, 25. juna uvela mjere 14-dnevnog karantina za sve građane koji dolaze iz BiH zbog pogoršane epidemiološke situacije, uprkos ranijim najavama da će granice potpuno biti otvorene za turiste iz ove zemlje između 22. i 25. juna. Crna Gora je zatvorila granicu sa BiH još 18. juna.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova BiH navodi se kako je nakon konsultacija sa ostalim kolegama iz Vlade Hrvatske, ministar Grlić Radman kazao da je postignuta saglasnost da se u najskorije vrijeme ublaže mjere za građane Bosne i Hercegovine prilikom njihovog ulaska i boravka u Hrvatskoj.

U tom kontekstu, šefica bh. diplomatije kazala je da ipak neće predložiti recipročne mjere prema građanima koji u BiH dolaze iz Hrvatske, a što je bila najavila tokom vikenda, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

XS
SM
MD
LG