Dostupni linkovi

Moleban u Podgorici: Sveštenici SPC pozvali da se ne ide u samoinicijativne šetnje


Studenti okupljeni oko "Studentske inicijative za odbranu svetinja" na molebanu u Podgorici, 28. jun
Studenti okupljeni oko "Studentske inicijative za odbranu svetinja" na molebanu u Podgorici, 28. jun

Sveštenici mitropolije Srpske Pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori pozvali su okupljene nakon molebana u podgoričkom Hramu hristovog Vaskrsenja u nedelju 28. juna da ne idu u samoinicijativne protestne šetnje.

To je u skladu sa stavom SPC saopštenim 27. juna da će poštovati naredbe Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) donijete zbog sprječavanja širenja korona virusa i da neće organizovati litije.

Molebanu u Podgorici je prisustvovalo nekoliko hiljada pristalica SPC među kojima i studenti okupljeni oko "Studentske inicijative za odbranu svetinja", koji su nosili transparent na kojem piše: "Studenti ne daju svetinje".

Okupljenim građanima se obratila profesorica sa Prirodno-matematičkog fakulteta Mara Šćepanović i novinarka Radio televizije Crne Gore Nevenka Ćirović, u ime više od sto novinara potpisnika Apela za slobodu vjeroispovijesti.

U Apelu se crnogorske vlasti pozivaju da uđu u pregovore oko spornog Zakona o slaobodi vjeroispovijesti i konstatuje da su „mitropolija crnogorsko primorska i eparhije SPC izložene brutalnom progonu od strane vlasti u Crnoj Gori", a da je nakon usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti "eskaliralo nasilje prema sveštenstvu i vjernicima SPC".

Okupljeni na molebanu u Podgorici, 28. jun
Okupljeni na molebanu u Podgorici, 28. jun

Bez obzira na poziv SPC da se ne organizuju litije, građani Niksića su osim prisustva molebanu u crkvi u tom gradu, organizovali protestnu šetnju.

Zbog većeg broja slučajeva infekcije koji su importovani iz regiona, od 26. juna su u Crnoj Gorisu odlukama NKT zabranjeni politički skupovi na otvorenim javnim mjestima, kao i vjerski skupovi - osim na prostoru vjerskih objekata.

Do poslednje zabrane, a od 2. juna kada je proglašen kraj epidemije u Crnoj Gori bilo je dopušteno okupljanje najviše 200 ljudi.

Tu naredbu je u više navrata kršila SPC organizujući litije, na kojima se okupljalo po više desetina građana.

Policija je reagovala krivičnim prijavama protiv zvanično prijavljenih organizatora litija. Više sveštenika, uključujući i mitropolita SPC u Crnoj Gori Amfilohija, procisuirano je po tom osnovu.

Protesne litije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori počele su krajem decembra prošle godine, pošto je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Litijama se traži povlačenje Zakona koji, kako smatraju, ima za cilj oduzimanje crkvene imovine, dok vlast u Crnoj Gori tvrdi da Zakon uvodi red u imovinska pitanja vjerskih zajednica.

Zakon propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori koja je sagrađena do 1918. godine. U suprotnom, ta imovina će se smatrati državnom.

Podgorica: Pritvor do 72 sata za sveštenike SPC
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Pandemija korona virusa prekinula je litije sredinom marta zbog odluke Vlade Crne Gore da zabrani sve javne skupove radi sprečavanja širenja epidemije korona virusa.

Međutim, one su opet počele da se održavaju od 2. juna, kada je proglašen kraj epidemije u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG