Dostupni linkovi

Vučić i Dodik u Beogradu o Kosovu i saradnji Srbije i RS


Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je politički vrh bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) obavestio o činjenicama vezanim za razgovore po pitanju Kosova i naglasio da Srbija želi mir, ali da će štititi svoje interese.

Vučić se sreo sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, predsednicom RS Željkom Cvijanović i predsednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem.

"Obavestio sam ih o svemu što sam znao ili sa svim onim sa čim verujem da možemo da se suočimo, rekao šta su principi Srbije, kako i koliko želi mir i stabilnost. Ali Srbija ima i neke svoje interese koje će morati da sačuva i zaštiti, bez obzira kakvi zahtevi i sa koje strane budu dolazili", rekao je Vučić, u zajedničkom obraćanju u Predsedništvu Srbije.

On je istakao da je pred njim "ne lak raspored", navodeći da dolazi izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, da zatim Vučić odlazi u Mosku pa u Vašington, kao i predstoje još neki događaji o kojima još ne može da govori.

Vučić je izjavio da su odnosi Srbije i RS na visokom, odgovornom i ozbiljnom nivou postavljeni.

"Sa ponosom mogu da kažem da uvek i u svakom trenutku podržavamo jedni druge. Čuvamo leđa jedni drugima", rekao je Vučić.

On je dodao i da je veoma zadovoljan saradnjom sa RS, "pragmatičnom i racionalnom saradnjom sa Bosnom i Hercegovinom" i da veruje da može da bude na još višem nivou.

Dodik: Vratiti prava Republici Srpskoj

Dodik je rekao da je delegacija upoznala Vučića sa stanjem u BiH, predstojećim izborima i ekonomskom situacijom.

"Bosna i Hercegovina je u jednom stanju nefunkcionisanja, bez obzira na ogromnu intervenciju međunarodnog faktora koju vidimo. Mi mislimo da Republici Srpskoj treba da se vrate prava stečena međunarodnim ugovorom", rekao je on.

Dodik je izjavio i da Republika Srpska "sebe vidi u nacionalnoj i drugoj integraciji sa Srbijom u budućnosti".

"To je ono o čemu mi razmišljamo, i to nam niko ne može zabraniti, šta god bilo u BiH", rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Vučićeva poruka bila je da Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i integritet Republike Srpske u okviru BiH.

XS
SM
MD
LG