Dostupni linkovi

Kurti poručio da neće prisustvovati primopredaji dužnosti novom premijeru Kosova


Aljbin Kurti
Aljbin Kurti

Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) izjavio je da je nova Vlada Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem (Avudllah) “nezakonita vlada” i, kako je rekao “beskorisna”.

Putem jedne video poruke, Kurti je poručio da u četvrtak neće prisustvovati primopredaji dužnosti novom premijeru Kosova.

“Ova vlada je nezakonita, ova vlada je beskorisna. Mi smo alternativna vlada”, kazao je Kurti, najavivši borbu i brz povratak.

On je takođe rekao da je Ustavni sud obezvredio sebe tako što je dekret predsednika Kosova o određivanju novog mandatara proglasio ustavnim.

Skupština Kosova izabrala je u sredu (3. juna) novu vladu na čelu sa Avdulahom Hotijem, što je druga po redu vlada od kako su u oktobru prošle godine održani parlamentarni izbori.

Vlada, koja je odmah po izboru položila zakletvu, je izabrana sa 61 glasom za, 24 protiv i jednim uzdržanim, što je upravo onoliko glasova koliko je bilo potrebno za izbor. Na sednici je bilo 86 poslanika, a poslanici pokreta Samoopredeljenje nisu bili prisutni.

Jedan od prioriteta nove vlade Kosova biće preuzimanje ustavnih odgovornosti za dijalog sa Srbijom, u saradnji sa EU i SAD, ali "ne dopuštajući promenu granice ili razmenu teritorija", izjavio je novoizabrani premijer Hoti.

XS
SM
MD
LG