Dostupni linkovi

Nova Vlada Izraela polaže zakletvu


Benjamin Netanjahu i Beni Ganc
Benjamin Netanjahu i Beni Ganc

Nova Vlada Izraela će večeras (14. maj) položiti zakletvu čime će se okončati 18 meseci političkog zastoja nastalog zbog tri uzastopne runde parlamentarnih izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu sinoć (13. maja) je zvanično objavio da je uspeo da obrazuje novu vladu u pismu predsedniku parlamenta, Kneseta, lideru partije centra "Plavo i belo" Beniju Gancu i izraelskom predsedniku Ruvenu Rivlinu.

Vlada u kojoj će Ganc na osnovu koalicionog sporazuma smeniti Netanjahua na funkciji premijera posle 18 meseci položiće zakletvu nakon glasanja poslanika na plenarnoj sednici Kneseta koja počinje u 18 sati po lokalnom vremenu (17 po srednjoevropskom).

Biće to prva vlada Izraela u potpunosti funkcionalna od kraja decembra 2018. godine i ona će okončati naizgled nerešivu političku situaciju, kada su Ganc i Netanjahu bili ljuti rivali.

Netanjahu će večeras predstaviti nove ministre, osnovne principe i smernice nove vlade.

Pošto je na osnovu koalicionog sporazuma stvorena nova funkcija alternativnog premijera očekuje se da se Ganc takođe obrati poslanicima, a govoriće i lider opozicije vođa partije centra Ima budućnosti (Ješ Atid) Jair Lapid, javljaju izraelski mediji.

Na osnovu koalicionog sporazuma potpisanog u aprilu između Netanjahuovog konzervativnog Likuda i Gancove stranke nova vlada će na početku imati 32 ministra, a pola godine kasnije 36 i tada će biti najveća u istoriji Izraela.

Ganc, bivši komandant izraelske vojske, će biti ministar odbrane i imati titulu alternativnog premijera dok ne postane premijer.

Od novembra 2021. Netanjahu će biti alternativni premijer.

Kneset će večeras izglasati i novog predsednika.

U vladi će biti i dve partije levog centra Laburistička i Gešer, kao i dve stranke ultraortodoksnih Jevreja.

Likud nije uspeo da se dogovori da u vladu uđe i nacionalno verska stranka Jamina.

Zahvaljujući dogovoru Ganca i Netanjahua koji je premijer neprekidno više od jedne decenije, a ukupno preko 13 godina, izbegnuti su četvrti izbori u Izraelu.

Nova vanredna vlada nacionalnog jedinstva obrazovana je pre svega u nastojanju da se zaustavi širenje zaraze korona virusom.

To je, između ostalog, navelo Ganca da odustane od obećanja da neće biti u vladi u kojoj je premijer Netanjahu, optužen za korupciju.

XS
SM
MD
LG