Dostupni linkovi

UNDP: Nivo spremnosti Srbije na korona krizu od srednjeg do visokog


Medicinski radnici u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara na odeljenju za lečenje obolelih od COVID-19 (30. april 2020)
Medicinski radnici u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara na odeljenju za lečenje obolelih od COVID-19 (30. april 2020)

Nivo spremnosti Srbije da odgovori na krizu izazvanu korona virusom rangiran je od srednjeg do visokog, saopštio je UNDP (Program Ujedinjenih nacija za razvoj) na osnovu svetske analize statističkih podataka.

Kako je 5. maja saopštila Kancelarija UNDP u Beogradu, po Indeksu ljudskog razvoja za 2018. godinu, Srbija se svrstava u visoku kategoriju ljudskog razvoja i u proseku ima 31 lekara, 61 medicinsku sestru i 58 bolničkih kreveta na 10.000 stanovnika.

Najrazvijenije zemlje sveta, naveo je UNDP, imaju u proseku više od 30 lekara, 81 medicinsku sestru i 55 bolničkih kreveta na 10.000 stanovnika, dok najmanje razvijena ima 2,5 lekara, šest medicinskih sestara i sedam bolničkih kreveta na isti broj stanovnika.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj objavio je krajem aprila dve nove analize statističkih podataka koje u prvi plan ističu velike razlike među zemljama u pogledu njihove sposobnosti da se nose sa krizom izazvanom pandemijom novog korona virusa i da se oporave od nje. U toj kategoriji nivo ranjivosti Srbije rangiran je od srednjeg do niskog, naveo je UNDP.

U tri kategorije nivo ranjivosti Srbije ocenjen je kao srednje visok, saopštio je UNDP, a to je zavisnost od priliva doznaka, 8,56% BDP-a prema podacima iz 2018. godine,razvojna pomoć, 4,1% BND-a prema podacima iz 2017. godine, kao i broj stanovništva koje živi ispod granice siromaštva (sa 1,90 američkih dolara dnevno ili manje) kog ima 5,5% odsto prema podacima za period 2010-2018.

UNDP-ova Analiza statističkih podataka o pripremljenosti sadrži indikatore za 189 zemalja, uključujući nivo razvoja, nejednakosti, kapacitet sistema zdravstvene zaštite i stepen povezanosti na internet, u cilju procene koliko je data zemlja u stanju da reaguje na višestruke uticaje krize poput ove koju je izazvao COVID-19.

U Srbiji pretplatu za mobilni telefon ima 97,6 od 100 ljudi, širokopojasni pristup internetu 17,6 od 100 ljudi, prema podacima iz 2017. i 2018. godine, što predstavlja srednji, odnosno srednje visok nivo pripremljenosti na krizu, saopštio je UNDP.

Ta organizacija navela je da je zbog široko rasprostranjenih mera izolacije globalni digitalni jaz postao veći nego ikada jer 6,5 milijardi ljudi u svetu, 85,5 odsto svetske populacije, još nema pouzdan širokopojasni pristup internetu, što ograničava njihovu sposobnost za rad i nastavak obrazovanja u vreme krize.

Kako je pokazala analiza UNDP, posledicama krize najviše su izloženi oni koji već žive u siromaštvu, oko četvrtine svetskog stanovništva živi u uslovima višedimenzionalnog siromaštva ili su u riziku od siromaštva, dok više od 40 odsto svetske populacije nema nikakvu socijalnu zaštitu.

XS
SM
MD
LG