Dostupni linkovi

EU: Više od 100 miliona evra za obrazovanje u Srbiji


Zastave Srbije i EU, arhivska fotografija
Zastave Srbije i EU, arhivska fotografija

Tekuća podrška Evropske unije (EU) sektoru obrazovanja u Srbiji iznosi 35 miliona evra, a od 2003. godine EU je uložila više od 100 miliona evra za reformu obrazovanja, saopštio je EU info centar.

Podsećajući da zbog epidemije korona virusa gotovo 770.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji iz svojih domova sada pohađa časove koji se emituju na Radio-televiziji Srbije, EU info centar navodi da je veliki broj škola opremljen zahvaljujući EU.

"Važno mesto u onlajn nastavi ima i najmodernija školska oprema, koju je u mnogim školama donirala EU. Veliki broj škola dobio je nove kompjutere, interaktivne table, projektore, video monitore, TV uređaje, laptopove, a obnovljeni su i muzički instrumenti i sportska oprema", piše u saopštenju.

Ukupna pomoć EU obrazovanju u Srbiji od 2003. godine iznosi više od 100 miliona evra. Ta pomoć je iskorišćena za renoviranje i opremanje škola i fakulteta, izgradnju novih obdaništa, podršku inkluzivnom i pravičnom obrazovanju, uvođenje pedagoškog asistenta za pružanje dodatne podrške u obrazovanju, modernizaciju srednjeg stručnog obrazovanja, kao i uvođenje sistema funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih.

Korisnici podrške EU za modernizaciju obrazovanja su Ministarstvo prosvete, zavodi i saveti, nastavnici i predavači, studenti, nastavnici i profesori univerziteta.

Škola i posao od kuće: Teško je, ali nije nemoguće
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00


U saopštenju se navodi da je više od 40.000 nastavnika prošlo kroz treninge za unapređenje metoda rada, a da su škole opremljene interaktivnim tablama, projektorima, laptopovima i IT opremom u vrednosti od 3.2 miliona evra.

Dodaje se i da su obrazovne ustanove i omladinske organizacije koordinirale radom ili učestvovale kao partneri u projektima vrednim više od 83 miliona evra u periodu od 2014. godine.

Do sada je više od 8.000 nastavnika i studenata učestvovalo u programima mobilnosti u zemljama EU, a više od 3.000 učesnika iz drugih zemalja boravilo je u Srbiji.

XS
SM
MD
LG