Dostupni linkovi

Kontrola cijena nafte u FBiH i RS


Ograničene cene osnovnih namrinica u FBiH, ilustrativna fotografija
Ograničene cene osnovnih namrinica u FBiH, ilustrativna fotografija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je donijela Odluku o mjerama neposredne kontrole cijena na području ovog entiteta. Te mjere se odnose na osnovne životne namirnice, higijenske i druge proizvode, uz obavezu da marža ostaje na nivou od petog marta ove godine.

Kako je saopšteno iz Vlade, odluka obuhvata sve vrste brašna i pekarske proizvode, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja, šećer, čaj, so, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svježeg mesa i ribe, voće i povrće, vodu za piće, hranu za dojenčad.

Na listi kontrolisanih cijena su sapun, sredstva za dezinfekciju i druge toaletne potrebe, zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, rukavice, maske, itd.

Dugim spiskom obuhvaćene su i sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočna hrana i komponente za stočnu hranu, te vještačko đubrivo.

Propisane cijene goriva

Vlada je donijela i Odluku kojom propisuje utvrđivanje marži u trgovini za naftne derivate čime je veleprodajnicima goriva propisana maksimalna marža 0,06 KM a maloprodajnicima 0,25 KM.

Vlada Federacije izmijenila svoj prethodni zakljkučak i podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Svjetske banke budu osigurana sredstva za finansiranje projekta hitne podrške kao odgovor na COVID-19 u Bosni i Hercegovini, u iznosu do 35,62 miliona američkih dolara.

Na Federaciju BiH će biti alocirano do 21,41 miliona USD (60 posto), a na Republiku Srpsku do 14,21 miliona USD (40 posto), navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Ograničenje cijena derivata i u RS

Vlada Republike Srpske je na sjednici 9. aprila donijela Uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske određivanjem marži u trgovini naftnih derivata.

Uredbom se, kako se navodi u saopštenju entitetskog Ministarstva trgovine i turizma, utvrđuje propisuje da je za trgovce na veliko naftnim derivatima određena maksimalna veleprodajna marža u visini od 0,06 KM po litru derivata, dok je za trgovce na malo naftnim derivatima određena maksimalna maloprodajna marža u visini od 0,25 KM po litru derivata.

“Cilj donošenja Uredbe odnosi se na zaštitu ekonomskih interesa građana i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca naftnim derivatima", navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine i Turizma Republike Srpske.

Dodaje se i da će se vršiti inspekcijski nadzor nad primjenom Uredbe, a zaprećena novčana kazna za trgovce koji je budu kršili iznosi od 5 do 10 hiljada maraka (dvije i po do pet hiljada evra).

XS
SM
MD
LG