Dostupni linkovi

Ministar sigurnosti BiH ne želi biti na čelu Koordinacionog tijela


Ministrar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić
Ministrar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić

Ministrar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić i predsjednik Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje rekao je kako su do sada obezbjeđeni potrebni kontakti i pomoć, ali da od sada Koordinaciono tijelo treba da preuzmu medicinari.

Obraćajući se javnosti u utorak u Sarajevu, Radončić je napomenuo kako ne želi imati direktan kontakt sa donacijama vezanim za epidemiološku krizu uzrokovanu širenjem korona virusa, te da je vrijeme da se okrene drugim obavezama.

“Koordinaciono tijelo je uradilo strateški posao i završilo svoju ulogu. Ono sada postaje veliko skladište u kojem će dolaziti humanitarna roba, medicinske potrepštine, lijekovi, oprema i, nadam se, respiratori. To tijelo treba prepustiti menadžerima koji znaju šta da rade. Ja kao ministar sigurnosti ne želim imati kontakt s humanitarnim radom, jer to puno bolje znaju stručnjaci iz tog područja", kazao je Radončić.

Napomenuo je i da Koordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje treba voditi neko iz medicinske struke, te da nadležni organi treba da odrede ko će to biti.

“Ja ću se i dalje nastaviti baviti koordinacijom, pružanjem pomoći i svime što bude potrebno. Na ovaj način želim da rasporedimo snage, jer sam ja jedini ministar koji je istovremeno i predsjednik stranke", zaključio je Radončić.

Osim predsjednika koji je do sada bio Radončić, članovi Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje su devet predstavnika Vijeća ministara BiH, pet predstavnika Vlade Republike Srpske, pet predstavnika Vlade Federacije BiH i dva predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH.

XS
SM
MD
LG