Dostupni linkovi

Podignuta zastava S.Makedonije u NATO-u


Nakon formalnog članstva Severne Makoednije u NATO, ceremonije podizanja zastave održane su danas istovremeno u Savezničkim zapovednim operacijama (SHAPE) u belgijskom gradu Mons i Savezničkoj komandi za transformaciju u Norfolku u Virdžiniji (Sjedinjene Američke Države).

Zbog preventivnih mera oko koronavirusa, na ceremoniji podizanja zastave su bili jedino generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg i otpravnik poslova Delegacije Severne Makedonije pri NATO, Zoran Todorov.

Šef Severoatlantskog saveza je ocenio da se radi o istorijskom trenutku.

“U vreme poput ovih, prijatelji i saveznici su važniji nego ikad, a Severna Makedonija sada ima najbolje prijatelje i saveznike na svetu. Svi smo sigurniji i jači zajedno nego sami. Dakle, dobrodošli u NATO! ", poručio je Jens Stoltenberg.

On je dodao da je prijem Severna Makedonije u NATO dobra vest i za ceo region, jer je “to dobro za stabilnost Zapadnog Balkana i dobro za međunarodni mir i bezbednost”.

Zoran Todororv, otpravnik poslova u makedonskoj misiji pri NATO, izjavio je da će prijemom u Alijansu budućnost Severne Makeodnije biti stabilna jer država “od danas više nije sama”.

“Naše pridruživanje u NATO je garancija i zaštita naših demokratskih vrednosti”, istakao je Todorov.

Severna Makedonija je najnovija članica najveće vojne organizacije na svetu.

Ona je formalno postala je 30. članica Alijanse 27 marta, kada je deponovala svoj instrument o pristupanju Severnoatlantskom sporazumu, u sedište Stejt departmenta u Vašingtonu (Washington).

XS
SM
MD
LG