Dostupni linkovi

Ministarstvo 'ne dostavlja informacije o pogibiji radnika u Čortanovcima'


Radnik na gradilištu, ilustrativna fotografija
Radnik na gradilištu, ilustrativna fotografija

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Radiju Slobodna Evropa (RSE) ne daje informacije o tome šta je utvrđeno tokom inspekcijskog nadzora na gradilištu ruske kompanije "RŽD International" u Čortanovcima gde su 31. oktobra ove godine poginula dva turska državljana.

RSE uputio je pitanja Ministarstvu za rad, u okviru kog radi inspekcija rada - da li je inspekcija i šta utvrdila kao uzrok pogibije dvojice radnika, da li su i koje nepravilnosti na planu bezbednosti i zdravlja na radu utvrđene tokom nadzora i koje mere je inspektor preduzeo u ovom slučaju.

"U cilju istrage koju pored inspekcije rada vode i drugi nadležni organi, Inspektorat za rad ne daje podatke o utvrđenom činjeničnom stanju i preduzetim merama u vezi smrtnih povreda na radu", piše u odgovoru Ministarstva.

Iz Ministarstva su odgovorili da je inspekcija rada vršila nadzore "povodom kolektivne povrede na radu u kojoj su smrtno stradala dva lica, a koja se dogodila dana 31. oktobra 2019. godine, oko 7.35 časova, kod mesta Čortanovci, opština Inđija, na gradilištu rekonstrukcije pruge Beograd – Budimpešta, 59. kilometar, vijadukt Čortanovci", ali je odbilo da dostavi više informacija.

RSE je izveštavao o ovom slučaju pogibije dvojice turskih državljana, a reč je, prema navodima portparolke Hitne pomoći u Novom Sadu Ivane Ramović, o muškarcima starosti 24 i 25 godina.

Zaštitnik građana je u saopštenju od 31. oktobra povodom pogibije ove dvojice radnika tražio od Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da u narednih 15 dana obavesti ovu instituciju o svim aktivnostima i merama koje je Inspektorat za rad eventualno preduzimao u prethodnom periodu u pogledu kontrole primene zakonskih odredbi o bezbednosti na radu na gradilištu u Čortanovcima.

Na izgradnji vijadukta i tunela Čortanovci angažovana je ruska kompanija "RŽD International" (Ruske železnice).

XS
SM
MD
LG