Dostupni linkovi

Pahor: Slovenija podržava proširenje Evropske unije, BiH je ključna


Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik doputovali su u zvaničnu posjetu Republici Sloveniji, gdje im je u Ljubljani, uz najviše vojne počasti, priređen svečani prijem.

Ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima upriličena je na Kongresnom trgu u Ljubljani gdje ih je dočekao predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Nakon održanog sastanka sa slovenskim predsjednikom, na konferenciji za novinare, je rečeno kako je Slovenija prijatelj Bosni i Hercegovini, a razgovarano je i o bilateralnim odnosima dvije zemlje.

"Slovenija je sklona širenju Evropske unije i to se odnosi na sve zemlje Zapadnog Balkana, a posebno kada je riječ o Bosni i Hercegovini. Moramo nastaviti sa procesom Brdo-Brijuni i Slovenija će učiniti sve da to ide dalje. Ako će Evropa zbog svojih unutrašnjih problema zakasniti i kasniti u širenju, onda će taj teritorij zakasniti ne samo u tome da se očuva mir, nego i da napreduje, što je želja Evropske unije i država u regiji. Bosna i Hercegovina je ovdje ključna", kazao je Pahor.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je bilo riječi i o migranstkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

"Došli smo do jednog zaključka da ako treba zajednički da intervenišemo prema institucijama Evropske unije i nove Evropske komisije kako bismo riješili pitanje migracija na zadovljavajući način, tamo gdje nastaju. Siguran sam da možemo očekivati povećanje saradnje", kazao je Komšić.

Na novinarsko pitanje kako će se riješti problem sa migantima na području Unsko-sanskog kantona, Komšić je rekao kako je Unsko-sanski kanton podnio najviše terete zbog migranstke krize, te da je odgovornost i u nekim institucijama Bosne i Hercegovine.

Već nekoliko puta smo tražili od Vijeća ministara BiH da nam dostavi plan rješavanja migranste krize, ali to se nije desilo. Nadam se da će novo Vijeće ministara BiH imati rješenje”, kazao je Komšić.

Jedno od pitanja se odnosilo i na najavljeni povratak osoba iz Sirije.

"Ove sedmice je predviđen povratak 24 državljanke i državljanina Bosne i Hercegovine, za koje su urađene provjere. Riječ je ženama i djeci ljudi koji su bili bivši ratnici na stranim ratištima u Siriji. Riječ je o povratku u porodice i riječ je o ljudskoj potrebi da mi zbrinemo svoje državljane”, poručio je Komšić.

Protokolom posjete predviđen je susret sa predsjednikom Državnog zbora Slovenije Dejanom Židanom.

Članovi Predsjedništva BiH posjetiće Međunarodni fond za deminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) i razgledati izložbu fotografija "Deset godina rada ITF-a u BiH na polju deminiranja" u 15.05 časova, dok je za 19.00 časova planirana svečana večera koju u čast Predsjedništva BiH priređuje predsjednik Slovenije.

Za četvrtak je predviđeno da članovi Predsjedništva BiH, Pahor i članovi akademske zajednice na Novom univerzitetu održe predavanje o temi "Pogledi/stajališta na ustavnopravna pitanja BiH"

XS
SM
MD
LG