Dostupni linkovi

Mustafa: Nastavljamo pregovore sa Samoopredeljenjem


Isa Mustafa
Isa Mustafa

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa saopštio je u petak u popodnevnim satima da će se kontakti sa pokretom Samoopredeljenje narednih dana ipak nastaviti a u cilju usklađivanja ciljeva zajedničke vlade, kada su u pitanju ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo, bezbednost, te vladavina zakona.

„To sve a kako bi, kada se završi proces potvrđivanja izbornog rezultata, lakše mogli da sednemo za sto i da se dogovorimo o zajedničkom upravljanju“, kazao je Mustafa na konferenciji nakon sastanka sa poslanikom Bundenstaga CDU, Volkmarom Kleinom.

Portparol Demokratskog saveza Kosova, Besian Mustafa, ranije je izjavio da je predsedništvo te partije odlučilo da se pregovori o formiranju zajedničke vlade sa pokretom Samoopredeljenje nastave nakon što Centralna izborna komisija potvrdi konačne izborne rezultate, a zbog veoma male razlike u glasovima.

Isa Mustafa je rekao da na predsedništvu nije doneta nikakva odluka o „zamrzavanju ičega“, a Vjosa Osmani, kandidatkinja za premijerku ove partije, kazala je da je moguće da je došlo do nesporazuma.

„Na sastanku smo se jedino dogovorili da postizanje konačnog dogovora može da se desi kada se potvrde rezultati. Do tada, mi ćemo naravno razgovarati međusobno, i videćemo da što više otvorenih pitanja rešimo, kako oko toga ne bi morali da se bavimo nakon potvrđivanja rezultata. Inače, prva partija na osnovu rezultata CIK-a ima pravo na mandat premijera“, kazao je Isa Mustafa.

Osmani je potvrdila da će se razgovori sa Samoopredeljenjem na ekspertskom nivou nastaviti.

„Za sada trebamo da raščistimo malo veće teme političke prirode koje trebaju biti u programu, kao što je pitanje dijaloga sa Srbijom. Nama je potrebna 100 odsto harmonizovana spoljna politika“, kazala je Osmani.

Na osnovu trenutnih rezultata, Pokret Samoopredeljenje dobio je 25,4% glasova a Demokratski savez Kosova 24,8%.

Iz CIK-a su rekli da će se za pet dana završiti prebrojavanje glasova.

XS
SM
MD
LG