Dostupni linkovi

Ukrajina predlaže razmenu Sencova za ruskog novinara


Reditelj Oleg Sencov u zatvoru
Reditelj Oleg Sencov u zatvoru

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predložio je Rusiji razmenu ukrajinskog reditelja Olega Sencova zatvorenog u Rusiji sa ukrajinsko-ruskim novinarom Kirilom Višinskim, kome se sudi za izdaju u Kijevu.

"Spremni smo da razmenimo Višinskog za Sencova na primer", rekao je ukrajinski predsednik u saopštenju Predsedništva navodeći da, ukoliko se postigne takav dogovor, oslobađanje njih dvojice treba da bude istovremeno.

Moskva za sada nije reagovala na taj predlog.

Oleg Sencov uhapšen je u maju 2014. na Krimu gde je učestvovao na protestima protiv ruskog pripajanja tog poluostrva na jugu Ukrajine. Njegov slučaj je najpoznatiji među desetinama Ukrajinaca zatvorenih u Rusiji koje Kijev smatra političkim zatvorenicima.

On je u Rusiji osuđen na 20 godina zatvora za terorizam i trgovinu oružjem na suđenju koje je nevladina organizacija Amnesti internešenel ocenila kao staljinističko, i izdržava kaznu na severu Rusije. Ukrajina, Zapad i brojne svetske poznate ličnosti više puta su tražile njegovo oslobađanje.

Šef ukrajinske kancelarije ruske agencije RIA novosti Kiril Višinski nalazi se u pritvoru u Ukrajini od sredine maja, kada ga je uhapsila ukrajinska služba bezbednosti SBU. On je optužen za veleizdaju, krivično delo za koje može da dobije do 15 godina zatvora.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je juče da bi vraćanje Višinskog Rusiji bio odličan prvi korak ka ponovnom uspostavljanju odnosa između Rusije i Ukrajine.

Sud u Kijevu treba da odluči večeras o uslovnom puštanju Višinskog na slobodu dok se čeka presuda.

Izjava Zelenskog usledila je posle nedelju dana žive diplomatske aktivnosti tokom koje su zastupnice za ljudska prava Rusije i Ukrajine razgovarale u Moskvi i Kijevu.

Pojačana aktivnost oko uhapšenih Rusa i Ukrajinaca usledila je posle prošlonedeljnog prvog telefonskog razgovora između Zelenskog i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Velika razmena zatvorenika dala bi značajan podsticaj partiji Zelenskog uoči prevremenih parlamentarnih izbora u nedelju, prenosi agencija AP.

U poslednjoj razmeni u decembru 2017. godine, Kijev je isporučio oko 300 zatvorenika proruskim separatistima za 70 zarobljenih Ukrajinaca, ali zbog neslaganja dve strane kasnije nije bilo sličnih inicijativa.




XS
SM
MD
LG