Dostupni linkovi

NUNS i UNS: Gojković da ne ćuti na Šešeljeve napade na novinare


Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije
Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) osudili su uvrede koje je u Skupštini Srbije lider radikala Vojislav Šešelj izrekao novinarki dnevnog lista Danas, Snežani Čongrdin.

Šešelj je govoreći o tekstu Snežane Čongradin „Zašto nisam napisala izveštaj iz Srebrenice?“ novinarki uputio niz uvreda i dodao: „a ja bih svakog ovakvog novinara, koji ovo napiše poslao na 20 godina robije“.

Podsećamo, Šešelj je pravosnažnom presudom Tribunala u Hagu osuđen na deset godina zatvora za ratne zločine počinjene u selu Hrtkovci u Vojvodini.

UNS ističe da je ovakvo komentarisanje i vređanje novinara neprihvatljivo posebno u najvišem zakonodavnom telu i smatra da je Šešeljev ispad zaslužilo reagovanje predsedavajuće parlamentom. Predsednica Skupštine Maja Gojković nije reagovala na Šešeljv istup.

“UNS podseća da novinari i narodni poslanici imaju pravo na greške i neslaganja sa tuđim mišljenjem, ali da su pretnje i vređanje nedopustivi”, navodi se u saopštenju UNS-a.

NUNS je ocenio da je ovako komentarisanje i vređanje novinarke od strane javnog funkcionera neprihvatljivo a pogotovo kada je izrečeno u Narodnoj skupštini.

“Na ovaj način javni funcioneri ne samo da ne osuđuju napade i pritiske na novinare već podstiču takvo ponašanje. NUNS poziva predsedavajuću u Narodnoj skupštini da reaguje na ovakve istupe Vojslava Šešelja i ostalih poslanika i zahteva od najviših državnih organa da osude takvo ponašanje javnih funkcionera”, naveo je NUNS.

XS
SM
MD
LG