Dostupni linkovi

Lideri EU i NATO-a na obeležavanju Dana pada Bastilje u Parizu


Predsednik Francuske Emanuel Makron na vojnoj paradi povodom Dana pada bastilje u Parizu, 14. jul 2019.
Predsednik Francuske Emanuel Makron na vojnoj paradi povodom Dana pada bastilje u Parizu, 14. jul 2019.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u prisustvu više evropskih vođa pratio paradu povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje, koja je ove godine u znaku evropske odbrambene saradnje.

Defileu su, pored ostalih, prisustvovali nemačka kancelarka Angela Merkel, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. Umesto najavljene predsednice britanske vlade, na paradu na Jelisejskim poljima došao je vicepremijer Dejvid Lajdington.

U paradi je učestvovalo preko 4.000 vojnika, 196 vozila, 69 aviona i 39 helikoptera, kao i 237 konja. Velika atrakcija bio je leteći čovek na "flajbordu", pronalasku bivšeg francuskog šampiona u džet-skiju Frenkija Zapate.

Vojna parada u Parizu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Zastave deset zemalja Evropske inicijative za intervenciju, osnovane pre godinu dana na Makronovo insistiranje s ciljem razvoja zajedničke strateške odbrane, predvodile su vojnu paradu koja se tradicionalno održava duž avenije Jelisejskih polja. To su, pored Francuske, Belgija, Velika Britanija, Nemačka, Danska, Holandija, Estonija, Španija, Portugal i Finska.

Makron, kome je ovo treća parada od izbora 2017. godine, otvorio je proslavu prolazeći Jelisejskim poljima u komandnom vozilu pre nego što je obavio smotru trupa zajedno sa šefom generalštaba francuske vojske.

'Simbol evropske odbrane'

Predsednik Francuske se posle smotre na predsedničkoj tribini na trgu Konkord pridružio drugim evropskim zvaničnicima, a na predsedničkoj tribini bila je i cela francuska vlada.

Za paradu 2019. okrenutu ka Evropi, Francuska je pozvala desetak evropskih zemalja partnera da učestvuju u vojnoj paradi.

"Uz vas su ove godine prisutni brojni vojnici evropskih vojski. To će biti dobar simbol evropske odbrane koju gradimo. To je prioritet mog mandata", rekao je Makron u govoru pred vojnicima.

Makron je rekao da zajedničko delovanje ne znači da se odustaje od nacionalnih suvereniteta, niti da se oni smanjuju, ne znači ni da se odustaje od Atlantske alijanse, već da se radi na razvoju zajedničkih programa opreme i kolektivnih kapaciteta.

Incidenti posle parade

Demonstranti koji tvrde da pripadaju pokretu "Žuti prsluci" sukobili su se sa policijom u Parizu na kraju vojne parade, prenela je agencija Frans pres.

Nekoliko desetina ljudi pokušalo je posle parade da postavi barike u aveniji Jelisejskih polja. Policija je reagovala bacanjem suzavca. Demonstranti su zapalili nekoliko kontejnera sa smećem.

Frans pres prenosi da vlada određena konfuzija, pošto pristalice pokreta "Žuti prsluci" ne nose prepoznatljive fluorescentno žute prsluke, dok su neki bili u crnom sa maramama preko lica ili kapuljačama preko glave.

Radio Frans enfo (France Info) javio je ranije da su 152 osobe privedene na marginana vojne parade.

Dan pada Bastilje obeležava se u znak sećanja na 14. jul 1789. godine kada je tvrđava-zatvor Bastilja zauzeta tokom Francuske revolucije. Posle toga je 26. avgusta 1789. godine usvojena Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti - sloboda, jednakost i bratstvo (liberte, egalite, fraternite).

XS
SM
MD
LG