Dostupni linkovi

Cakaj predstavio prioritete Albanije tokom predsedavanja OEBS-om


Gent Cakaj
Gent Cakaj

"Albanija će preuzeti predsedavanje OEBS-om (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) 2020. godine, inspirisana osećajem odgovornosti i vođena odlučnošću da doprinese sigurnosti i stabilnosti našeg kontinenta i prosperitetu naših naroda", rekao je danas vršilac dužnosti ministra za Evropu i spoljne poslove Albanije Gent Cakaj u Beču, obraćajući se Stalnom savetu.

Izražavajući nadu da će 2020. godina biti godina napretka ka miru, Cakaj je naglasio da prioriteti Albanije tokom predsedavanja ovom organizacijom pokrivaju sve tri dimenzije sveobuhvatnog koncepta sigurnosti OEBS-a. U prvoj, političko-vojnoj dimenziji, kriza u Ukrajini i oko nje ostaje najhitniji izazov, ali rešavanje sukoba u Nagorno-Karabahu, posledice sukoba u Gruziji iz 2008. godine takođe ostaju visoko na dnevnom redu.

„Posebna pažnja biće posvećena ulozi žena u mirovnim procesima“, rekao je Cajak. “Albansko predsedavanje će se fokusirati na zabrinjavajuću stvarnost da žene i dalje ostaju neproporcionalno pogođene sukobima na području koje pokriva OEBS. Povodom 20. godišnjice usvajanja Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Albanija će raditi na promovisanju uloge žena u rešavanju konflikata i mirovnim procesima. Međutim, situacija nije zabrinjavajuća samo u konfliktnim područjima: moramo intenzivirati naše napore kako bi osigurali sigurniju i prosperitetniju budućnost za sve žene i devojke u našem regionu”, istakao je Cakaj.

Predsedavajnje Albanije takođe će dati prioritet revitalizaciji dijaloga unutar Organizacije. “Inspirisana 30. godišnjicom Pariske povelje za novu Evropu, u saradnji sa predsednicima Foruma za bezbednosnu saradnju, Albanija će promovisati postojeće CSBM i režime kontrole oružja. Albanija se nada da će iskoristiti svoj puni potencijal za povećanje poverenja i postaviti temelje za daljnja dostignuća OEBS-a“, rekao je Cakaj.

„U bavljenju transnacionalnim pretnjama, predsedavajući 2020. će promovisati pojačane napore na suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vodi ka terorizmu, obraćajući posebnu pažnju na pitanje povratka stranih boraca i njihovih porodica. Bavićemo se novim izazovima, kao što je sajber / ICT sigurnost, ali i tradicionalnim, kao što je organizovani kriminal. Borba protiv svih oblika trgovine ljudima će takođe biti visoko na dnevnom redu 2020. godine. Imajući u vidu svoju dimenzionalnu prirodu, dolazeća predsedavajuća će posvetiti posebnu pažnju promovisanju usvajanja i sprovođenje mera za borbu protiv trgovine ljudima, s naglaskom na nove tehnologije”, zaključio je, između ostalog, Cakaj.

Albanija će 1. januara 2020. preuzeti predsedvanje OEBS-om od Slovačke.

XS
SM
MD
LG