Dostupni linkovi

Počeo samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope u Sarajevu


Ministri vanjskih poslova koji prisustvuju Samitu procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi
Ministri vanjskih poslova koji prisustvuju Samitu procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi

Dvodnevni samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) počeo je sastankom ministara vanjskih poslova zemalja članica u Sarajevu. Samit se održava na ministarskom, a potom i na predsjedničkom nivou.

Glavne teme visokih delegacija među kojima su i predstavnici Evropske unije i Vijeća za regionalnu saradnju, biće stanje u integracijskim procesima u EU, aktivnosti na povezivanju u regiji jugoistočne Evrope i šire kao preduvjetu za održivi razvoj, te regionalnim i evropskim integracionim procesima.

Sastanak na predsjedničkom nivou zvanično počinje utorak 9. jula na Jahorini, ali su i prije zvaničnog počeka predviđeni susreti s pojedinim zvaničnicima. Članovi Predsjedništva BiH će se u poslijepodnevnim satima susresti s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, a u večernjim je satima predviđena svečana večera u čast šefova delegacija učesnica Samita SEECP-a.

„S Erdoanom ćemo razgovarati o nizu pitanja koja smo počeli prilikom nedavne posjete Ankari, kao što su autoput i određeni trgovinski aranžmani. Veoma je važno da odnosi sa svim zemljama budu što je moguće bliskiji i dinamičniji“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Također je naveo i kako će samit biti prilika za otvorene razgovore zvaničnika tih zemalja i uspostavljanje bolje saradnje, te da će pokušati dati odgovore i na pitanja u vezi s taksama koje je uvelo Kosovo.

BiH će po okončanju susreta okončati predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom pod motom "Bolja povezanost za bolji život", te predsjedavanje predati Kosovu.

No, predstavnici Kosova otkazali su učešće na Samitu, a u znak solidarnosti od učešća na Samitu odustali su i predstavnici Albanije pod izgovorom da sve države učesnice nemaju jednak tretman, te da je poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH delegaciji Kosova na čelu s Hašimom Tačijem za njih bio ponižavajući.

Samitu će prisustvovati predstavnici BiH, Crne Gore, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Rumunije, Turske i Slovenije.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor će prisustvovati svečanoj večeri, ali ne i Samitu, dok će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prisustvovati sastancima u utorak na Jahorini. U prvu službenu posjetu BiH će doputovati i novoizabrani predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Premijerka Ana Brnabić predstavljaće Srbiju, a Bugarsku premijer Boyko Borisov. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović neće prisustvovati Samitu, ali će ta zemlja imati svoje predstavnike, baš kao i Moldavija, Grčka i Rumunija, čiji najviši zvaničnici neće doći u BiH.

Regionalna inicijativa SEECP pokrenuta je 1996. godine u Sofiji s ciljem jačanja regionalne saradnje, sigurnosti i stabilnosti.

XS
SM
MD
LG