Dostupni linkovi

Porasle cijene nafte nakon sastanka zemalja OPEC-a


Platforma za proizvodnju nafte u Golfskom zaljevu
Platforma za proizvodnju nafte u Golfskom zaljevu

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak jer su zemlje OPEC-a produžile ograničavanje dnevne proizvodnje nafte što je uticalo na to da cijena sirove nafte u ovoj godini ima stabilan rast, prenosi AFP.

"Svi su podržali prijedlog da se i narednih devet mjeseci produže ograničenja dogovorena u decembru", rekao je Aleksandar Novak, ministar energetike Rusije, nakon okupljanja ministara zemalja članica OPEC-a u Beču.

OPEC i njegovi saveznici proizvođači nafte odlučili su u decembru da smanje dnevnu proizvodnju sirove nafte za 1,2 miliona barela nakon što su se cijene krajem prošle godine smanjile zbog straha od usporavanja globalnog rasta.

To je pomoglo da cijene sirove nafte skoče za trećinu u prvom kvartalu ove godine, što je povećalo prihode za zemlje koje proizvode naftu, ali je dogovor bio da smanjena proizvodnja ostane na snazi do kraja juna.

Vijest je uticala da cijena nafte u New Yorku skoči iznad 60 dolara po barelu, prvi put od maja.

Sirova nafta u Teksasu iznosila je 60,17 dolara, što je za 2,9 posto više.

Iran, čija proizvodnja je ozbiljno pogođena američkim sankcijama, izuzet je iz sporazuma o ograničavanju proizvodnje iz decembra, zajedno sa Venecuelom i Libijom, koje su pogođene krizom.

XS
SM
MD
LG