Dostupni linkovi

FHP o Lovasu: Tužilaštvo za ratne zločine krivo za manjkavost postupka


Mjesto stradanja mještana Lovasa u Hrvatskoj
Mjesto stradanja mještana Lovasa u Hrvatskoj

Fond za humanitarno pravo smatra da je zbog propusta u radu Tužilaštva za ratne zločine (TRZ), za zločin u Lovasu osuđeno samo nekoliko izvršilaca, kao i da su izostavljene mnoge žrtve, a izrečene kazne su preniske u odnosu na težinu zločina koji je počinjen.

Viši sud u Beogradu donio je 20. juna 2019. godine, u ponovljenom postupku, presudu kojom je osmoricu optuženih oglasio krivim za ratni zločin izvršen tokom oktobra mjeseca 1991. godine u Lovasu (Hrvatska) i osudio ih na kazne zatvora u trajanju od četiri do osam godina. Petorici optuženih kazne su smanjene u odnosu na one koje su im izrečene u prvom prvostepenom postupku, dok su trojici optuženih kazne ostale iste.

"Prvobitnom optužnicom Tužilaštva za ratne zločine bilo je obuhvaćeno 69 smrtno stradalih žrtava, ali Tužilaštvo nije obezbijedilo dovoljno validne dokaze o okolnostima njihovog stradanja. Obaveza Tužilaštva je bila da još tokom trajanja istrage rasvijetli činjenice o stradanju žrtava i da nakon toga optuži sve odgovorne, što je ono propustilo da učini. Umesto toga Tužilaštvo za ratne zločine je optužilo samo manji broj odgovornih i više puta mijenjalo optužnice, jer je u međuvremenu nekoliko optuženih preminulo pa su, prema tome, morali da smanje i broj žrtava čije se ubistvo tim optuženima stavljalo na teret. Tako su posljednjom preciziranom optužnicom obuhvaćena samo osmorica optuženih i 28 žrtava", navodi se u saopštenju Fonda.

U saopštenju dalje navodi se da Tužilaštvo nije procesuiralo Dušana Lončara, komandanta 2. brigade, koji je, kako stoji u saopštenju, izdao naredbu za napad na Lovas. Optužnicom nisu obuhvaćeni ni zločini seksualnog nasilja.

"Fond za humanitarno pravo smatra da najveću odgovornost za manjkavost cijelog postupka, njegovo odugovlačenje, selektivnost kako lica koja su optužena tako i samih događaja koji su obuhvaćeni optužnicom, smanjenje kazni i razočarenje porodica žrtava koje dugi niz godina prate ovo suđenje – snosi Tužilaštvo za ratne zločine", stoji u saopštenju.

Iz Fonda podsjećaju da je postupak u ovom predmetu trajao 11 godina a da Tužilaštvo za sve te godine nije ispravilo brojne nedostatke.

XS
SM
MD
LG