Dostupni linkovi

Dragojlović: Bez pravde, Srbiji nema Evrope 


Nataša Dragojlović
Nataša Dragojlović

Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji u Srbiji, rekla je za Radio Slobodna Evropa da i aktuelni izveštaj Evropske komisije pokazuje da Evropa želi suštinske promene u Srbiji.

„Bez ispunjavanja uslova koji se tiču vladavine prava i suzbijanja korupcije u Srbiji nema govora o njenom daljem napretku u integracijama. Nije dovoljno da se samo donose zakoni bez javne rasprave i po hitnom postupku, neophodno je da se dokaže da postoje institucije sa kapacitetom da u punoj meri sprovode zakone, da garantuju primenu prava i obezbede pristup pravdi svim građanima“, navela je Dragojlović.

U izveštaju o reformama u Srbiji u 2018. godini Evropska komisija navela je da su napredak u vladavini prava i uređivanje odnosa sa Kosovom od ključne važnosti i da će nastaviti da definišu dalji ritam pregovora o članstvu. U sažetku Izveštaja o napretku Srbije, unapređenje stanja posebno je važno kad je reč o nezavisnoti pravosuđa, borbi protiv korupcije, slobodi medija, kao i rešavanju slučajeva ratnih zločina i organizovanog kriminala.


Dragojlović je rekla da Srbija ne bi trebalo „da zamera“ Evropskoj uniji zbog zahteva za reformama.

„Naprotiv, trebalo bi da im budemo zahvalni zbog toga što insistiraju na onome na čemu bi insistirao i svaki građanin Srbije kada bi se dovoljno čuo njegov glas. Vlast bi morala da ima sluha za potrebe društva da bude uređeno na pravnim osnovama i vladavini prava, a ne na vladavini pojedinačnih političara, grupe njih ili partija na vlasti“.

Iz Brisela je poručeno da Beograd i Priština treba da doprinesu uspostavljanju pravno obavezujućeg sporazuma, da izbegavaju „bilo kakve provokacije“ i da Kosovo ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kada se radi o odnosima sa Kosovom i dijalogu, Nataša Dragojlović kaže da je očekivala konkretnije sugestije.

„Poziv da se obe strane uzdrže od provokacija zvuči tako evropski, dakle balansirajuće. Oni nekada izazivaju loše reakcije kod građana i establišmenta Srbije. Zbog toga je u našoj javnosti utisak da je prištinska strana privilegovana i da ono što je njoj dozvoljeno nama nikako ne bi bilo dozvoljeno. To komplikuje dalju komunikaciju rešavanja kosovskog pitanja u srpskoj javnosti. Neće biti lako pregovaračima Srbije da se vrate za sto bez da se utvrdi odgovornost za provokacije koje dolaze sa prištinske strane i da se ukinu takse“, zaključila je Dragojlović.

U izveštaju EU navodi se da obe strane moraju da ostanu privržene primeni sporazuma o predstavljanju i učešću Kosova u regionalnim forumima, dok pitanja katastra i priznavanja univerzitetskih diploma tek treba da budu rešena, kao i elementi sporazuma o slobodi kretanja vezani za registarske tablice.

XS
SM
MD
LG