Dostupni linkovi

I u Misuriju zabranjen abortus


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Senat američke države Misuri, u kome većinu imaju republikanci, usvojio je zakon o zabrani abortusa nakon osme sedmice trudnoće.

Zakon treba da odobri i Predstavniči dom u kome, takođe, republikanci imaju većinu, a potom ide na potpis republikanskom guverneru Majku Parsonu, koji je izrazio podršku ovom aktu.

Ukoliko bude potvrđen, to će biti najrestriktivnijij akt u SAD. Abortus će biti moguć samo u slučaju posebnih medicinskih okolnosti, ali ne u slučaju silovanja ili incesta, javlja AP. Doktorima preti kazna zatvora od pet do 15 godina u slučaju da prekrše zakon. Žene koje se odluče na abortus neće biti procesuirane.

Grupe za zaštitu prava abortusa uzvikivale su u zgradi Parlamenta Misurija “kada lažete, ljudi umiru” i “ženska prava su ljudska prava”, pre nego što su izbačene iz ovog zdanja. Ispred zgrade su nastavile da uzvikuju “sramota, sramota, sramota”, nakon što su senatori izglasali zakon sa 110 za i 44 glasa protiv.

Prethodno je zakon o zabrani abortusa usvojen u Alabami.

Grupe za zaštitu ljudskih prava ističu da se kosi sa aktom Roe v. Wade iz 1973 kojim se legalizuje abortus na nivou SAD.

Protivnici zabrane se nadaju da će to dovesti do pokretanja sudskog postupka tako što bi Vrhovni sud u kome većinu imaju konzervativne sudije, na kraju ipak mogao da preispita odluku države Alabama.

Republikanci u Misuriju su se po rečima jednog od njihovih predstavnika Nika Šruera (Nick Schroer) opredelili za drugačiji pristup, tačnije pripremili su zakon tako da može da “odoli sudskim izazovima a ne da ih podstiče”.

XS
SM
MD
LG