Dostupni linkovi

Prvi kulturni centar Roma u Srbiji


Romski kulturni centar, otvoren na Đurđevdan, osnovan je zajedničkim sredstvima Nacionalnog saveta Roma i Grada Niša
Romski kulturni centar, otvoren na Đurđevdan, osnovan je zajedničkim sredstvima Nacionalnog saveta Roma i Grada Niša

Nedavno otvorena prva ustanova kulture Roma u Srbiji trebala bi, očekuju u Nacionalnom savetu Roma, biti pokretač i nosilac kulturnog života Roma ne samo u Srbiji, već i na Balkanu.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Dalibor Nakić za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio je da je otvaranje Romskog kulturnog centra (RKC) u Nišu samo početak i da će slični centri biti otvoreni i u drugim gradovima u Srbiji.

"Centar vidimo kao pokretača i nosioca kulturnog života Roma ne samo u Srbiji, već i na Balkanu. Smatramo da je kultura odličan mehanizam za razbijanje predrasuda i stereotipa koji postoje prema Romima", podvukao je Nakić.

Balić: Moramo se menjati

Romski kulturni centar, otvoren na Đurđevdan, 6. maja, osnovan je zajedničkim sredstvima Nacionalnog saveta Roma i Grada Niša, a uz finansijsku pomoć nevladine organizacije Fond za otvoreno društvo.

Direktor Yurom centra, nevladine organizacije koja je pokrenula inicijativu za osnivanje Romskog kulturnog centra u Nišu, Osman Balić kazao nam je da će zadatak romske zajednice u buduće biti da se promene načina života koje su neophodne, organizuju u i oko kulture.

"Mobilisali smo sve romske aktiviste u Nišu i u regionu i praktično se nalazimo pred usvajanjem planova kulturne politike i programskog saveta, koji će možda delovati lokalno ali će misliti globalno", rekao je Balić.

Dodao je da će kultura kreirati sistem vrednosti koji će biti vertikala po kojoj će se kretati programi kulturnog centra.

"Imajući u vidu da je kultura način života i da smo svesni toga da mi Romi moramo da se menjamo, mi ćemo ići na vrhunsku kulturu u meri u kojoj to možemo da dostignemo. Radićemo sa umetnicima Romima koji su u mogućnosti da visokim kulturnim standardima promovišu novi sistem vrednosti unutar romske zajednice", objašnjava Balić.

Balić posebno ističe formiranje dokumentacionog centra u kome će biti evidentirani "nečovečni postupci prema Romima tokom istorije".

Balić: 'Mobilisali smo sve romske aktiviste u Nišu i u regionu'
Balić: 'Mobilisali smo sve romske aktiviste u Nišu i u regionu'

Bulatović: Da budemo ljudi i jednaki

Za adaptaciju i otvaranje Romskog kulturnog centra, odlukom niškog Gradskog veća, iz budžeta Grada izdvojeno je 3,6 miliona dinara (više od 30.000 evra).

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je na svečanom otvaranju, 6. maja, da učešćem u osnivanju Romskog kulturnog centra grad Niš daje svoj doprinos očuvanju identiteta, kulture, istorije i jezika Roma.

"Pre svega mi gledamo našu kuću i radimo ono što se od nas očekuje - da budemo ljudi, da budemo jednaki, da pomažemo jedni drugima i da zajedno stvaramo uslove koji će omogućiti ukupan razvoj našeg grada a koji za posledicu treba da ima viši standard i veće zadovoljstvo svih naših građana načinom i uslovima života", rekao je Bulatović.

Prvakinja opera Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu Nataša Tasić Knežević, koja je prošla težak put od života u romskom naselju do svetla pozornice, pa sve do Milanske skale, podvlači "kultura je važna za sve nas":

"Ovaj Kulturni centar je jedna fantastična institucija koja će proširiti vidike i pružiti mogućnost svima nama da romsku kulturu prikažemo u boljem svetlu", rekla je Knežević.

Dvorana, biblioteka i radionica

U Kulturnom centru Romi će organizovati radionice u kojima će mladi ali i ostali zainteresovani moći da se bave kreativnim radom. Cilj je, pre svega, da se organizuje proizvodnja tradicionalnog nakita i odevnih predmeta.

"Planiramo se da KCR bude samoodrživ a to podrazumeva da se organizuju radionice, da se Romi uključe u proizvodnju suvenira i predmeta koji će se prodavati preko turističkih organizacija. Organizovaćemo radionice dekupaža, šivenja, potom izložbe, filmske projekcije i slično. Želimo da pokažemo šta Romi mogu da rade a da to bude u korist KCR i na dobit čitave zajednice", kaže potpredsednik Nacionalnog saveta Roma Svetislav Jovanović.

Teško je svima, Romima najteže
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

Za organizaciju programa i projekata u KCR trenutno je zadužena Ajša Alić, pedagoška asistentkinja u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Nišu koju pohađaju pretežno romska deca.

Ona smatra da je tokom "Dekade Roma", međunarodne inicijative koja je od 2005. do 2015. godine okupljala međuvladina tela i nevladine organizacije, učinjeno puno na podizanju svesti o značaju obrazovanja, ali da se tu ne sme stati.

"Mi ćemo i dalje raditi u oblasti stanovanja, obrazovanja i socijale jer smatramo da uvek možemo bolje. U KCR ćemo imati dvoranu, arhivu i biblioteku. Organizovaćemo dramsko-recitatorsku sekciju i folklor, a u planu je i niz drugih projekata", dodala je Alić.

U Srbiji prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine živi oko 148.000 Roma, dok ih je Nišu oko 7.500.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG