Dostupni linkovi

Bar: Nisam oslobodio Trampa odgovornosti


Vilijam Bar
Vilijam Bar

Američki ministar pravde Vilijam Bar je kazao u prvom svedočenju pred senatskim Komitetom za pravosuđe da nije oslobodio predsednika Donalda Trampa odgovornisti u vezi sa istragom o dosluhu sa Rusijom, ističući da to nije posao Ministarstva pravde, prenosi CNN. “Nisam ga oslobodio, rekao sam ne verujemo da ima dovoljno dokaza se konstatuje da je opstruisao (pravdu)”, kazao je Bar. On je dodao da je američki predsednik “u potpunosti sarađivao” sa specijalnim savetnikom Robertom Mulerom. Međutim, Muler je ukazao na više mesta u svom izveštaju da su Tramp i njegov tim nije u potpunosti sarađivao.

Bar je dodao da je pružio mogućnost Muleru da pročita sažetak njegovog izveštaja na četiri strane koji je uputio Kongresu, ali da je on odbio. Bar je napisao pomenuti tekst na osnovu Mulerovog dokumenta od 448 strana.

Senator Mazie Hirono je optužio Bara da je lagao Kongres ističući da “Amerika zaslužuje bolje. Treba da podnesete ostavku”.

Senator Mark Vorner (Warner) je kazao da je Bar “potpuno izgubio kredibilitet”.

Tokom debate sa senatorkom Kamalom Harris, Bar je priznao da nije razmotrio sve dokaze pre zaključka da nije bilo opstrukcije.

Muler je izrazio nezadovoljstvo, u pismu upućenom Vilijamu Baru 27. marta, zbog načina na koji su predstavljeni zaključci njegove istrage o Rusiji. Tu je izrazio zabrinutost da sažetku njegovog izveštaja nije dat kontekst, i da zbunjuje javnost u pogledu rada njegovog tima, saopštio je zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe u utorak uveče.

Muler je u pismu Baru naveo da njegov sažetak o nalazima do kojih je došao specijalni savetnik izazvao “javnu zbrku o ključnim aspektima” istrage.

“Vošington post” je objavio u utorak da je Muler nezadovoljan sažetkom njegovog izveštaja, koji je napravio Bar, navodeći u pismu da “on nije u potpunosti odslikao kontekst, prirodu i suštinu” zaključka iz istrage.

“To preti da podrije osnovnu svrhu zbog koje je Ministarstvo pravde imenovalo specijalnog savetnika: da osigura potpuno javno poverenje u ishod istrage”, naveo je Muler.

“Pismo je bilo delom maliciozno’,” kazao je Bar. On smatra da je verovatno napisao neko od Mulerovih saradnika.

Bar je rekao da je dan nakon što je dobio pisamo pozvao Mulera pitajući ga: “Čemu ovo pismo? Zašto me niste pozvali telefono ako postoji problem?”

Senator Richard Blumenthal je okarakterisao pismo kao “izvanredan čin kritike na račun američkog ministra pravde”.

Američki ministar pravde Vilijam Bar rekao je na saslušanju u Komitetu Senata za pravosuđe da su sažetak koji je napravio na osnovu nalaza istrage specijalnog savetnika Roberta Mulera o mešanju Rusije u izbore u SAD 2016, i redigovan izveštaj pripremljeni sa ciljem da se izostave osetljive informacije.

Bar je izjavio da veruje kako specijalni savetnik Robert Muler “nije trebalo ni da vodi istragu” ukoliko je smatrao da ne bi trebalo da donese odluku o tome je li predsednik SAD Donald Tramp opstruirao pravdu.

Kako je rekao, nije potpuno siguran zašto specijalni savetnik Muler nije došao do zaključka da li je predsednik ometao pravdu. Umesto toga, on je predstavio dokaze za obe strane priče, kazao je Bar.

Ako je Muler "smatrao da ne bi trebalo ići stazom tradicionalne odluke o krivičnom gonjenju", onda nije trebao istraživati, rekao je Bar.

Bar se suočava sa optužbama da je pogrešno intepretirao nalaze specijalnog savetnika Roberta Mulera o ulozi Rusije u predsedničkim izborima u SAD 2016.

Dva dana nakon što je dobio Mulerov izveštaj 22 marta, Bar je objavio sažetak u kome se ističe da je specijalni savetnik utvrdio je da je ruska vlada finansirala mešanje u izbore, ali da nije bilo dosluha između Trampovog tima i Rusije. Takođe je rekao da nije bilo opstrukcije pravde od predsednika Trampa.

Kongresmeni iz Demokratske stranke, koji su od početka bili nezadovoljni načinom na koji je Bar vodio čitav postupak oko objavljivanja Mulerovog izveštaja, žestoko su reagovali povodom teksta “Vošington posta”. Senator Mark Vorner (Warner) je kazao da je Bar “potpuno izgubio kredibilitet”.

Dva dana nakon što je dobio Mulerov izveštaj 22 marta, Bar je objavio sažetak u kome se ističe da je specijalni savetnik utvrdio je da je ruska vlada finansirala mešanje u izbore, ali da nije bilo dosluha između Trampovog tima i Rusije. Takođe je rekao da nije bilo opstrukcije pravde od predsednika Trampa.

XS
SM
MD
LG