Dostupni linkovi

Ministarstvo: Građevinska dozvola za gondolu u skladu sa zakonom


Radovi na gondoli
Radovi na gondoli

“Ministarstvo je donelo zakonito rešenje kada je izdalo dozvolu za izvođenje pripremnih radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu”, kaže državna sekretarka u ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović, komentarišući privremenu meru Upravnog suda kojom je obustavljen nastavak radova na izgradnji gondole, dok se ne utvrdi da li je građevinska dozvola u skladu sa zakonom.

„Legitimno je pravo svakoga da protiv nekog upravnog akta, kakva je i ova građevinska dozvola, uloži tužbu. Ja se samo nadam da će Upravni sud na način i u rokovima kako je doneo ovu privremenu meru, rešiti i po tužbi kojom se ispituje zakonitost izdate dozvole. Jer, apsolutno sa pouzdanošću mogu reći da je ministarstvo tu dozvolu donelo u okviru svojih ovlašćenja. Ministarstvo je donelo zakonito rešenje“, kaže Damnjanović.

Na pitanje da li smatra da je izdavanje dozvole opravdano, uprkos pojednim mišljenjima predstavnika struke da bi gondola narušila kulturno-istorijsko nasleđe Beograda, Damnjanović kaže da ministarstvo građevine ’’nema tu moć i nadležnost da ceni da li je nešto lepo ili ne’’, kao i da su svi akti u vezi sa gondolom izdati na osnovu važećih zakona Republike Srbije.

„Za to područje je donet Poseban plan detaljne regulacije, u kojem se na detaljan i precizan način uređuje šta može i pod kojim uslovima može da se gradi na tom prostoru. Ministarstvo ne može da bude ’veći papa od pape’, postoje ustanove, državni organi i svako iz svoje nadležnosti daje svoje uslove. Uvek ćemo poštovati odluku bilo koje državne institucije i naravno, Upravnog suda. Sačekaćemo da Upravni sud reši, a onda zavisno od ishoda spora, nastaviti postupak koji se tiče gondole“, ističe Damnjanović.

U saopštenju koje je ministarstvo izdalo nakon odluke Upravnog suda, ističe se da je posebnа grаđevinskа dozvolа kojom se odobrаvаju pripremni rаdovi na Kalemegdanu "donetа po zаhtevu Skijаlištа Srbije nа osnovu člаnа 133. Zаkonа o plаnirаnju i izgrаdnji i u sklаdu s vаžećim prostornim plаnom i plаnskim аktimа grаdа Beogrаdа, kаo i u sklаdu s rešenjem Zаvodа zа zаštitu spomenikа kulture".

Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI) saopštio je danas da je Upravni sud u Beogradu doneo rešenje kojim se na zahtev RERI nalaže zaustavljanje radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu do donošenja konačnog rešenja o zakonitosti građevinske dozvole koju je za pripremne radove izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Institut je u saopštenju objavljenom na sajtu reri.org.rs naveo da je rešenjem od 19. aprila Upravni sud zaključio da je zahtev za odlaganje izvršenja rešenja osnovan te da bi izvođenje radova na Kalemegdanu moglo da ima "nenadoknadive posledice po kulturno dobro – Kalemegdansku tvrdjavu i životnu sredinu".

XS
SM
MD
LG