Dostupni linkovi

Požar na katedrali Notre Dame obuzdan


Gori katedrala Notre Dame u Parizu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Gori katedrala Notre Dam u Parizu

"Sada možemo reći da je struktura Notre Dame spašena od potpunog uništenja", rekao je zvaničnik francuskog vatrogasnog tima 15. aprila oko 11 časova uveče, prenosi Reuters.

Vatrogasci se i dalje bore sa vatrenom stihijom, ali se na snimcima vidi da na tornjevima više nema plamena.

"Možemo reći da su tornjevi sigurni", saopšteno je.

“Obnovićemo Notre Dame”, poručio je francuski predsjednik Emmanuel Macron večeras.

Macron kaže da će organizovati međunarodnu donatorsku kampanju za obnovu katedrale.

U obraćanju naciji nakon što je posjetio mjesto požara Macron je iskazao saosjećanje sa katolicima širom svijeta, dodajući da je jasno da je požar u katedrali “užasna tragedija”, ali da je izbjegnuto najgore.

Jedan vatrogasac je teško povrijeđen, takođe je objavljeno.

Iako se strahuje za mnoga neprocjenjiva umjetnička djela i artefakte unutar katedrale, rektor Notre Damea, Patrick Jacquin, rekao je lokalnim medijima da su kruna od trnja i tunika iz St. Louisa spašene. Vjeruje su da su spašene sve najvrednije ikone iz katedrale.

Što se tiče uzroka požara, još uvijek je nepoznat. Britanski The Guardian navodi da na osnovu preliminarnih rezultata istrage tužioci vjeruju da je vatra počela slučajno. Reuters i BBC navode da je kancelarija pariškog Tužilaštva rekla da su otvorili istragu o “slučajnoj destrukciji požarom”, a CNN da zvaničnici u Parizu ne vjeruju da je požar " kriminalno djelo".

Sve oči svijeta su od ranih večernjih sati u ponedjeljak bile uprte u stravičnu vatru koja je gutala jedno od remek djela gotske arhitekture i neprocjenjivog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Jedan od simbola Pariza, katedrala Notre Dame je u plamenu, javila je u popodnevnim satima vatrogasna služba glavnog grada Francuske.

Dim i vatra se vide na snimcima koji prikazuju čuvenu srednjevjekovnu katedralu. Prema riječima svjedoka za Reuters, vatra je zahvatila dva tornja sa zvonima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je otkazao planirano obraćanje naciji večeras zbog "užasne vatre" u Katedrali Notre Dame.

"Notre-Dame je plamenu. Emocije cijele nacije. Mislim na sve katolike i sve Francuze. Kao i svi naši sunarodnici, tužan sam da vidim da gori ovaj dio svih nas", napisao je predsjednik Macron u prvoj reakciji na Twitteru.

BBC javlja da se glavna spiralna kula katedrale srušila pod teretom vatre. Srušio se gotovo u potpunosti i krov katedrale.

Notre-Dame 15. april 2019.
Notre-Dame 15. april 2019.

Katedrala je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Parizu, i na snimcima uživo CNN i BBC se vidjelo se da se u okolini nalazi veliki broj ljudi.

I američki predsjednik Donald Trump se oglasio na Twitteru:

"Tako je užasno gledati ogromnu vatru na Notre Dame katedrali u Parizu. Možda bi ogromni takneri vode iz vazduha mogli ugasiti požar. Mora se djelovati brzo"

Svjetski lideri i političari su nastavili da iskazuju solidarnost sa Francuskom zbog požara koji je zahvatio jedno od ikoničkih obilježja civilizacije.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je opisao požar kao horor i tužni spektakl.

"Naša Dama Pariza pripoda cijelom čovječanstvu. Kakav spektakl. Kakav horor. Ja dijelim emocije sa francuskom nacijom koja je takođe naša," naveo je u saopštenju predsjednik EK.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je preko svog portparola na Twitteru navela:

"Sa dubokim žaljenjem kažem da sam na događajima u Parizu. Tužna sam da vidim te užasne slike Notre Dama, simbola Francuske i naše evropske kulture u plamenu. Naše misli su sa našim francuskim prijateljima," poručila je Merkel.

Britanska laburistička poslanica Yvette Cooper kaže da je u Parizu i da gleda kako je spirala Notre Dame pala, ali "nijesam mogla podnijeti da gledam više".

Svake godine katedralu Notre Dame posjeti u prosjeku 30 miliona ljudi.

Gotska katedrala je stara 850 godina. Izgradnja katedrale počela je u XII vijeku. Notre Dame je bila u sred renoviranja, pa su pojedine sekcije bile pod skelama i neke od bronzanih statua su ukolonjene prošle sedmice zbog radova.

Drvena spiralna kula koja se srušila od vatre večeras je izgrađena tokom restauracije katedrale sredinom XIX stoljeća, navodi Reuters.

XS
SM
MD
LG