Dostupni linkovi

Održan miting ‘Budućnost Srbije’ u Novom Sadu


'Budućnost Srbije' u Novom Sadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

'Budućnost Srbije' u Novom Sadu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas (četvrtak, 11. april) na mitingu „Budućnost Srbije“ u Novom Sadu da trpi pritisak iz međunarodne zajednice da nastavi razgovore sa Prištinom dok se ne ukinu takse, ali im je poručio: "Džabe ste krečili".

„Ukinite takse, mi ćemo sami doći, nikakav vam pritisak neće pomoći“, poručio je Vućić na mitingu, i dodao je da „Srbija nikad neće biti na kolenima“.

Na pretposlednjoj stanici kampanje „Budućnost Srbije“ koju je pokrenuo predsednik Srbije kao odgovor na višemesečne ulične proteste građana i opozicije pod sloganom „Jedan od pet miliona“ i na kojoj se okupilo više hiljada građana u centru Novog Sada, Vučić je govorio i o ekonomskim merama koje su uvedene za vreme njegovog mandata. On je poručio je da su postignuti veliki rezultati i naveo je da će Srbija uskoro imati više autoputeva nego susedna Hrvatska.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mitingu u Novm Sadu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mitingu u Novm Sadu

Govoreći o političkim protivnicima, naveo je da zna da ga „mrze i da bi želeli da nasiljem dođu na vlast" i "uvedu princip da nije važno kako se glasa već koliko se buke pravi“.

On je ponovio svoj raniji stav da neće razgovarati sa liderima opozicionog bloka Saveza za Srbiju. Istovremeno je poručio da je „obaveza svih drugih u parlamentu Srbije da razgovaraju sa onima koji su poslanici i važno je da razgovaramo, važno je da postoji ta vrsta dijaloga, ali to mora da bude dijalog a ne nasilje, razgovor a ne ucene“, rekao je Vučić.

On je najavio da će odlikovati novinarku Radio-televizije Srbije Slađanu Zarić zbog dokumentarnog filma "Ratne priče sa Košara" koji prati dešavanja dvomesečnih sukoba 1999. godine na karauli Košare, na granici tadašnje Jugoslavije i Albanije.

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić na skupu u Novom Sadu rekao je da Srbija trpi pritisak da se odrekne „nacionalnih interesa“.

„Pritisak da priznamo nezavisno Kosovo, da uvodimo sankcije našim prijateljskim zemljama, da činimio stvari koje bi bile na našu štetu, ali odgovor predsednika Vučića i moj je da mi to nikad nećemo uraditi. Srbija je za ovih sedam godina otkad smo na vlasti, ojačala svoj međunarodni položaj“, rekao je on.

Miting SNS u Novom Sadu
Miting SNS u Novom Sadu

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM), Ištvan Pastor je naveo da je saradnja sa Srpskom naprednom strankom (SNS) zasnovana na „poštovanju reči“, jer, kako je naveo uverio se „da i u politici dogovor važi“. Dodao je da je saradnja različitih nivoa vlasti u Srbiji sada bolja. Pastor je poručio da je Srbija danas demokratska država.

„Pravila koja žele nametnuti, da se legitimitet želi steći na ulicama, to nije demokratija koju mi želimo i prihvatamo i na kojoj platformi želimo da gradimo demokratiju u Srbiji. Niko od nas nije stekao legitimitet na ulici i zbog toga niko od nas neće izgubiti legitimitet na ulici“, poručio je.

Predsednik Pokrajinske vlade i visoki funkcionier SNS-a Igor Mirović rekao je da u Srbiji „pobeđuje rad, a ne nerad“ i pozvao je predsednika Narodne stranke Vuka Jeremić, lidera Dveri Boška Obradovića, kao i Dragana Đilasa iz opozicionog bloka Savez za Srbiju da „obiđu gradilišta“ da bi shvatili da građani žele „uređenu zemlju, mir i napredak bez nasilja, agresije i mržnje.“

„Vojvodina snažno podržava Vučića, Vojvodina je Srbija, Vojvodina je najsnažniji motor Srbije. Politika nasilja i sukoba neće proći“, poručio je on.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da su investicije i razvoj odgovor onima koji „mrze i sprovode nasilje u Srbiji“, aludirajući na opozicione partije.

„Niti smo vas se uplašili, niti možete da nas kupite, i nema stajanja jer pred nama je budućnost Srbije, moramo više da radimo zbog naše dece“, naveo je on.

Građani koji su se okupili na centralnom trgu u Novom Sadu rekli su za reportere Radija Slobodna Evropa (RSE) da podržavaju mere i politiku Aleksandra Vučića.

„Sviđa mi se njegova politika na bazi ekonomije. Ranijih godina morali smo imati politiku rata, jer smo napadnuti, morali smo da se branimo. Njemu nije lako da pregovara u ime svih nas. Teško mu je, sigurno mu je teško. Zato nas boli i Kosovo, jer je to naša zemlja“, rekla je Novosađanka Dražena Kopanja, koja je izbegla u Srbiju tokom ratova devedesetih godina.

„Ja sam zadovoljna svojom penzijom, pomalo raste, pokrivam se sa 40.000 dinara. Ja Vučića jako volim, on jako lepo priča i oduševljena sam njim. Glasam sa SPS, ali podržavam Vučića. On je pametan, bistar i obrazovan, pravi Srbin", rekla je Vera Gošnjić iz Novog Sada.

"Neka nam je predsednik živ i zdrav i da nas vodi ovako kako je i dalje. Imamo dosta bolje uslove za penzionere, pre to nije bilo. Jeste da imamo male penzije, ali živimo dalje, nadamo se da će biti sve okej. Možete da podignete kredit, a ranije nije tako bilo. Ja nisam podigla momentalno", Snežana Veselinov iz Tomaševca kod Zrenjanina govoreći o ekonomskim merama vladajuće koalicije u Srbiji.

Aktivisti protesta "1 od 5 miliona" ispred bine u Novom Sadu
Aktivisti protesta "1 od 5 miliona" ispred bine u Novom Sadu

Aktivisti i organizatori građanskog protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu, izveli su tokom dana na Trgu slobode kratak performans ispred bine na kojoj govori Vučić. Oni su došli na trg sa transparentom na kojem je bio ispisan poziv građanima da dođu na protest "miILIon", koji je zakazan za sutobu, 13. april u Beogradu. Na trgu je u momentu performansa bilo u toku postavljanje bine i ozvučenja za miting "Budućnost Srbije", a ranije su aktivisti polepili i plakate sa pozivom na subotnji protest, međutim, oni su veoma brzo uklonjeni od strane gradskih službi.

Inače, miting “Budućnost Srbije” je prvobitno bio zakazan za petak 12. april, ali je premešten na četvrtak, jer se petkom na gotovo istom mestu i u isto vreme održavaju upravo protesti "Jedan od pet miliona" Novi Sad. Organizatori su nakon najave Vučićevog mitinga ocenili da je taj skup "pokušaj vlasti da izazove međusobne sukobe učesnika dva skupa". Nekoliko dana posle toga, termin Vučićevog mitinga je premešten za dan ranije.

Kampanja "Budućnost Srbije" koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, traje već više meseci, a izazvala je više kontroverzi, jer nije jasno ko je finansira.

Agencija za borbu protiv korupcije je nakon ranije prijave koja joj je podneta, saopštila da Vučić tom kampanjom ne krši Zakon o Agenciji. "Kako se u konkretnoj situaciji radi o vršenju ustavnih ovlašćenja predsednika Republike, a ne o aktivnostima vezanim za promociju političkih stranaka korišćenjem javnih resursa, Agencija je stava da u kampanji 'Budućnost Srbije' nije prekršen Zakon o Agenciji", navela je Agencija u saopštenju koje je u javnosti objavljeno u februaru.

XS
SM
MD
LG