Dostupni linkovi

Ruski sud produžio pritvor bivšem američkom marincu


Ruski sud je danas potvrdio raniju odluku da bivši američki marinac Pol Vilan, optužen za špijunažu, bude zadržan još tri meseca u pritvoru u Moskvi.

Vilan, koji uz američko ima i britansko, irsko i kanadsko državljanstvo, uhapšen je u moskovskom hotelu krajem decembra. Gradski sud u Moskvi danas je podržao odluku da Vilan bude zadržan u pritvoru bar do kraja maja. Vilanov advokat je rekao da je njegovom klijentu uručen u-es-be fleš (USB flash drive) na kojem su bili poverljivi podaci za koje on nije znao.

Ruska novinska agencija Rosbalt je objavila u februaru da je Vilan uhapšen u hotelskoj sobi u trenutku kada se susreo sa ruskim državljaninom koji mu je, navodno, dao USB na kome je bila “lista svih zaposlenih u ruskoj obaveštajnoj agenciji”.

Vilanov advokat je potvrdio da je njegov branjenik optužen za špijuniranje u korist SAD. U Rusiji je za špijuniranje predvidjena kazna do 20 godina zatvora.

Američke vlasti su izrazile nezadovoljstvo što im nije omogućen konzularni pristup Vilanu kao i nedavno uhapšenom investitoru Majklu Kalveju u roku od četiri dana, kako je predviđeno sporazumom dve zemlje.

XS
SM
MD
LG