Dostupni linkovi

Iranska aktivistkinja Nasrin Sotoudeh osuđena na zatvor i bičevanje


Nasrin Sotoudeh prominentna iranska advokatica i aktivistkinja za ljudska prava
Nasrin Sotoudeh prominentna iranska advokatica i aktivistkinja za ljudska prava

Iranska advokatca za ljudska prava Nasrin Sotoudeh osuđena je na ukupno 38 godina zatvora i 148 udaraca bičem, saopštio je njen suprug Reza Kandan, dok su lokalni mediji naveli da je osuđena na sedam godina zatvora.

Sudija teheranskog Revolucionarnog suda rekao je poluzvaničnoj agenciji ISNA da je ugledna aktivistkinja i braniteljka ljudskih prava osuđena na pet godina zbog "saradnje protiv sistema" i na dvije godine zbog "vrijeđenja" vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hameneija.

Ipak suprug Sotoudeh, Reza Kandan je RSE rekao da mu je ona 9 .marta rekla da osuđena na 33 godine zatvora i 148 udaraca bičem po drugoj optužbi.

Jedan od njenih advokata Mahmud Behzadi Rad je u nedjelju izjavio da joj je presuda izrečena u odsustvu, bez preciziranja kada.

Nasrin Sotoudeh je 2012. bila jedan od dobitnika nagrade Sahrov koju dodjeljuje Evropski parlament. Uhapšena je u junu 2018. da bi služila petogodišnju zatvorsku kaznu koja joj je izrečena u odsustvu 2016.

Njen advokat Pajam Derafšan rekao je agenciji IRNA u decembru da je Sotoudehova, optužena za širenje informacija protiv države, vrijeđanje vrhovnog lidera Irana i špijuniranje.

Ona je već odslužila polovinu od šestogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđena 2010. godine za širenje propagande i zavjeru u cilju ugrožavanja nacionalne bezbjednosti, prije nego što je oslobođena 2013. godine.

Prošle godine, Sotoudehova je zastupala veliki broj žena koje su skinule marame ili hidžab u javnosti protestujući zbog obaveznog islamskog kodeksa za oblačenje žena, objavio je ranije Centar za ljudska prava u Iranu, sa sjedištem u Njujorku.

Sotoudehova, koja je zastupala aktiviste iranske opozicije, stupila je u štrajk glađu koji je trajao 50 dana 2012. godine protestujući zbog zabrane putovanja koja je izrečena njenoj kćerki.

XS
SM
MD
LG