Dostupni linkovi

Kan: Oslobodićemo indijskog pilota sutra


Pilot Abinandan
Pilot Abinandan

Pakistanski premijer Imran Kan najavio je da će Pakistan sutra osloboditi zarobljenog indijskog pilota, kao izraz "miroljubivog gesta" prema Indiji.

Kan je to rekao u obraćanju poslanicima na zajedničkoj sednici oba doma pakistanskog parlamenta, sazvanoj s namerom da se razmotri najnovija situacija usled rastućih tenzija sa Indijom, a vezano za spornu teritoriju Kašmira.

Kan je naveo da je pokušao da stupi u kontakt s indijskom kolegom Narendrom Modi s porukom da želi deeskaliraju tenzija, ali nije precizirao kako je Indija odgovorila na njegovu inicijativu.

Pakistanski premijer je ponovio svoju ponudu za razgovore sa Nju Delhijem, navodeći da je to jedini način da se reše svi problemi u odnosima dva suseda.

Pakistanski zvaničnici ranije su korigovali informaciju da su zarobljena dva indijska pilota i potvrdili da je uhapšen samo jedan pilot.

Istovremeno, pakistanske vlasti započele su evakuaciju pograničnih sela u spornoj regiji Kašmira zbog rastućih tenzija sa Indijom.

Nekoliko stotina porodica prebačeno je na sigurnije lokacije nakon noćašnje žestoke razmene vatre između vojnika Indije i Pakistana, rekao je Mushtaq Minhas (Muštak Minhas), ministar za informisanje u pakistanskom delu Kašmira.

Tenzije su eskalirale nakon što je Indija pre dva dana gađala kamp militanata na teritoriji Pakistana kao odmazdu za samoubilački napad u Kašmiru kada je poginulo najmanje 40 indijskih vojnika.

Pakistanska militantna grupa preuzela je odgovornost za taj napad, najgori u poslednje tri decenije pobune protiv vlasti Indije na Kašmiru.

XS
SM
MD
LG