Dostupni linkovi

Wigemark: Ova godina je ključna za BiH


Lars-Gunnar Wigemark,šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini
Lars-Gunnar Wigemark,šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini

Šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunnar Wigemark izjavio je u ponedjeljak da je 2019. ključna godina za BiH, jer Evropska komisija priprema odgovor na aplikaciju za članstvo zemlje u EU.

Govoreći na Ekonomskom forumu BiH 2019. u Sarajevu on je izrazio nadu da će BiH političke stranke okončati pregovore o formiranju vlasti, ali bez obzira ko bude u vlasti moraće da se pozabavi s dva zadatka.

"Prvi je ubrzati proces evropskih integracija i provoditi preporuke Evropske komisije, a drugi nastaviti s reformama", rekao je Wigemark.

Prema njegovim riječima, ekonomska situacija u BiH danas je drugačija nego pre četiri godine, s obzirom na to da je fiskalna situacija značajno poboljšana i zemlja bilježi pristojan ekonomski rast.

"Istovremeno, većinu tih poboljšanja stanovništvo još nije osjetilo i napredak u mnogim oblastima je frustrirajuće spor", istakao je Wigemark.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine završilo je kompleksan proces odgovaranja na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije i time su ispunjeni svi uvjeti za dobijanje kandidatskog statusa, rekao je na konferenciji za medije danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Šef Delegacije EU ocijenio je da bi BiH ostvarila puni ekonomski potencijal, potreban joj je set precizno definisanih mjera kojih će se vlasti pridržavati do 2022. godine.

U Sarajevu je danas počeo "Ekonomski forum BiH 2019" čiji je cilj unaprjeđenje poslovnog ambijenta u zemlji.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da je "pljačkaška privatizacija u BiH razorila ekonomsko tkivo".

U obraćanju na otvaranju Ekonomskog foruma 2019, koji se održava na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Dodik je rekao da je BiH olako nasjela na priču da proda sve svoje poslovne banke, da se stavi u funkciju pravila za koja bh. društvo nije bilo spremno i da otvori tržište i time eliminiše priliku da se izgradi kao konkurentna na regionalnom i drugim tržištima.

"Koliko je to što smo radili bilo dobro vidimo iz podataka da do danas nismo uspjeli zaposliti isti broj ljudi kao prije rata, da gubimo veliki broj mladih koji odlaze, što nije samo do nas nego i strategija razvijenih zemalja koje traže radnu snagu s ovih prostora", naveo je Dodik.

XS
SM
MD
LG