Dostupni linkovi

Usvojena platforma za dijalog, prosleđena Skupštini Kosova


Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Državna delegacija Kosova za dijalog sa Srbijom jednoglasno je usvojila platformu za taj proces. Ta platforma će u petak biti dostavljena Skupštini Kosova, a iz ove delegacije se nadaju da će je poslanici podržati sledeće nedelje na sednici Skupštine.

Ova delegacija danas je održala konačne konsultacije sa kosovskim rukovodiocima.

Ova platforma predstavlja zvanični stav Republike Kosova o dijalogu. Kopredsedavajući delegacije Špend Ahmeti je rekao da će ona biti javna nakon što bude predata Skupštini.

„U njoj su određeni i principi, i crvene linije, i zahtevi o kojim se temama treba diskutovati u ovom konačnom dijalogu u Briselu“, kazao je Ahmeti.

Drugi predsedavajući Fatmir Ljimaj izjavio je da platforma predviđa i puni reciprocitet po pitanju prava manjinskih zajednica.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je prethodno da je nakon konsultacija sa pregovaračkom ekipom za dijalog sa Srbijom odlučeno da se platforma za dijalog prosledi Skupštini Kosova.

Haradinaj se jutros sastao sa pregovaračkom ekipom, a sastanku su prisustvovali i državni rukovodioci.

„Konačno smo se složili o platformi za Kosovo u dijalogu. Sada platformu treba da potvrdi sama državna delegacija kako bi ona prešla na Skupštinu. Mislim da je platforma jedan održiv dokument principa i stavova Kosova u dijalogu. Proizilazi iz Ustava, u obavezi je da štiti Ustav zemlje i lično je podržavam“, kazao je Haradinaj.

On je dodao da je za budućnost dijaloga ova platforma veoma važna, stoga je pozvao i opoziciju da da svoj glas.

„Iako pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova nisu učesnici delegacije, mislim da mogu da daju svoj doprinos, tako što će je podržati ili dati svoja mišljenja“, kazao je Haradinaj.

Pregovaračku ekipu vode Fatmir Ljimaj iz Socijaldemokratske inicijative i Špend Ahmeti iz Socijaldemokratske partije.

Ljimaj je takođe potvrdio da je platforma dobila konačnu verziju.

„Mogu reći da su trojica državnih rukovodilaca (predsednik, premijer i predsednik Skupštine) podržali platformu. U 15 sati i zvanično će za nju da glasa državna delegacija i sutra će biti prosleđena Skupštini“, kazao je on nakon sastanka. Dodao je da će Kosovo sada imati zvaničnu poziciju u „budućem dijalogu o priznanju Kosova“ i da platforma predstavlja ujedinjenje stavova institucija Kosova i državne delegacije.

„Nadamo se da će i Skupština Kosova doprineti platformi i da će dati zeleno svetlo kako bi konačno imali zvaničnu poziciju svih institucija u odnosu na dijalog“, istakao je Ljimaj.

„Sama izrada platforme je u potpunosti u skladu sa zahtevima i interesima Republike Kosova koje ćemo mi zastupati u dijalogu“, dodao je Ljimaj.

S druge strane, Haradinaj je upitan da prokomentariše i izjavu predsednika Kosova Hašima Tačija o tome da taksa od sto odsto na robu iz Srbije i BiH šteti odnosima Kosova sa SAD-om. On je kazao da „niko nije portparol SAD-a“.

„Amerika sama govori, ni predsednik, ni ja ni niko nije portparol Amerike. Nema potrebe da neko priča u njihovo ime, oni sami govore, znaju da govore, objašnjavaju stvari“, kazao je Haradinaj.

XS
SM
MD
LG