Dostupni linkovi

Trojica privedenih zbog napada na vaterpoliste u Splitu


Croatia - Croatian police car, undated
Croatia - Croatian police car, undated

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović najoštrije je osudio napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu i potvrdio da je Srbija zbog incidenta uručila Hrvatskoj protestnu notu.

Božinović je kazao da će policija učiniti sve da pronađe i sankcioniše one koji "odluče ili razmišljaju da se ponašaju huliganski". Prema njegovim rečima, policija je u ovom slučaju reagovala brzo i kako treba.

Policija je u nedelju privela tri osobe zbog napada na vaterpoliste beogradske Crvene zvezde na rivi u tom gradu u subotu popodne, dok se za dvojicom traga.

Božinović je rekao da će trojica uhapšenih, pošto policija obavi svoj deo posla, biti predati pritvorskom nadzorniku, i da će kasnije ići na ispitivanje u državno tužilaštvo. On je dodao i da će tokom istrage biti utvrđeno da li je bilo sigurnosnih propusta u Splitu.

U Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u nedelju je pozvan otpravnik poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu, kome je uručena protestna nota povodom napada na vaterpoliste u Splitu, saopštilo je to ministarstvo.

"Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je duboku zabrinutost i razočarenje zbog napada na vaterpoliste Crvene zvezde", navodi se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prethodno je za televiziju Prva rekao da je uručivanje protestne note posao i obaveza minisitarstva "bez obzira što su usledile reakcije iz Hrvatske".

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je rekao da ne treba generalizovati stvari, pogotovo ne tako "da se stvori utisak da je Hrvatska nesigurna".

U tom kontekstu je podsetio da se sportski dogadjaji u Hrvatskoj kontinuirano odvijaju i da su u subotu u toj zemlji gostovala još tri sportska kluba iz Srbije, a u nedelju jedan.

Četvorica vaterpolista Crvene zvezde sedela su u kafiću na rivi kada im je prišla grupa mladića i zatražila od njih da skinu trenerke sa klupskim obeležjima, nakon čega su počeli da ih guraju i tuku.

Planirana utakmica između splitskog Mornara i Crvene zvezde nije odigrana, a ekipa Zvezde vratila se u Beograd. Napad na igrače osudili su brojni hrvatski političari i sportisti.

XS
SM
MD
LG