Dostupni linkovi

Prekida se štrajk prosvetnih radnika na Kosovu


Više od 350 hiljada učenika i oko 70 hiljada studenata u javnom sektoru nisu pohađali nastavu u poslednje tri nedelje
Više od 350 hiljada učenika i oko 70 hiljada studenata u javnom sektoru nisu pohađali nastavu u poslednje tri nedelje

Nakon tri nedelje štrajka prosvetnih radnika na svim nivoima Kosova, između rukovodilaca Kosova i Nezavisnog sindikata za obrazovanje, nauku i kulturu Kosova postignuta je saglasnost da nastava počne u ponedeljak, 4. februara.

Prosvetni radnici zahtevali su povećanje koeficijenata u Zakonu o platama koji treba da se nađe pred Skupštinom u subotu.

Njihov zahtev je bio da im se plate povećaju na 30 odsto, s čime se vlada do sada nije složila.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj i predstavnici sindikata u petak ujutru su se složili o prekidu štrajka a na konferenciji za novinare su rekli da će se „svim radnicima u obrazovanju povećati plata“.

Po rečima predsednika Sindikata, Rahmana Jašarija, „dogovor je veoma blizu zahtevu sindikata“, tako da nastava počinje u ponedeljak.

Više od 350 hiljada učenika i oko 70 hiljada studenata u javnom sektoru nisu pohađali nastavu u poslednje tri nedelje. Ostaje na Ministarstvu obrazovanja, nauke I tehnologije da odluči o tome kako će se nastava nadoknaditi.

Skupština Kosova će u subotu razmotriti Zakon o platama a u kojem je predviđen platni koeficijenat za sve kategorije javnog sektora.

XS
SM
MD
LG