Dostupni linkovi

Plenković: Slučaj Tolušić napodmukliji pokušaj destabilizacije vlade


Andrej Plenković, premijer Hrvatske
Andrej Plenković, premijer Hrvatske

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je da je "slučaj Tolušić" dosad najpodmukliji pokušaj kompromitiranja i destabilizacije Vlade, te je odbacio optužbe kakose radi o "PR pokušaju" vladajućih radi skretanja pozornosti s drugih tema.

Tjednik „Nacional“ objavio je u utorak fotomontaže potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića u društvu žene koja ga nudi kokainom, jasno naznačujući da se radi o falsificiranim fotografijama. Sam Tolušić kaže da je to djelo onih koje je on kao ministar omeo u kriminalu.

„Vidjeli smo već fabricirane SMS komunikacije državnih odvjetnika, sudaca, predsjednika i potpredsjednika Vlade, ali ovako nešto još nismo vidjeli,“ kazao je hrvatski premijer Plenković na početku sjednice Vlade.

On je ocijenio kako se radi o novoj vrsti pokušaja kompromitiranja i destabilizacije Vlade - „najpodmuklijoj do sada".

Plenković je odbio tvrdnje dijela medija i oporbe kako su cijelu priču u stvari smislili vladajući kako bi skrenuli pozornost javnosti sa drugih važnijih tema.

„Time se ne bavimo. Ogorčeni smo s ovim slučajem koji je išao na diskvalifikaciju i na teške posljedice za privatni i obiteljski život potpredsjednika Vlade. To je za najoštriju osudu. Očekujem da će nadležna tijela otkriti tko je ovo napravio i s kojim ciljem. Vjerujem da je ovaj pokušaj samo dio nekih napora, a koji su točno razlozi pokazat će istraga,“kazao je.

Plenković je zahvalio i vlasniku i uredniku tjednika „Nacional“ Berislavu Jeliniću, što je temi pristupio razborito, i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji koja je u izrazito kratkom roku utvrdila kako je riječ o falsifikatu.

U „Nacionalu“ kažu kako su fotografije dobili od anonimnog izvora, kako su njihove amaterske provjere sugerirale kako se radi o originalima, međutim fotografije su potom došle do eksperata iz sigurnosne službe koji su ustanovili da je ministrova glava namontirana na tijelo, i da se radi o apartmanima u Zemunu.

„Nacional“ je fotografije ipak objavio, ali sa cijelom pričom o pokušaju podmetanja Tolušiću.

Sam Tolušić kaže da u Srbiji nije bio od 2005. godine, i da je to – kako tvrdi – reakcija na njegovu borbu protiv kriminala u poljoprivredi.

„Dvije godine uvodim red u svoj sektor, čistim kriminal, dirnuo sam u niz osinjih gnijezda, drago mi je zbog toga, bit ću još žešći u budućnosti, svi koji misle da će to moći riješiti prijetnjama, podmetanjima i medijskim pritiscima, to mogu zaboraviti,“ poručio je.

Policija istražuje cijeli slučaj.

XS
SM
MD
LG