Dostupni linkovi

Medijski poslenici kritikuju Vučićev nastup o medijima u Davosu


Aleksandar Vučić u Davosu, 22. januara 2019.
Aleksandar Vučić u Davosu, 22. januara 2019.

Direktorka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Dragana Žarković Obradović ocenila je u sredu da je licemerno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na panelu "Sloboda medija u krizi" u Davosu govorio o napadu na novinara Žig info Milana Jovanovića i uputila ga da ispita slučaj napada na novinare portala Glas Zaječara i Zaječar online.

Žarković Obradović je u izjavi za agenciju Beta rekla da je licemerno što je Vučić zloupotrebio slučaj Jovanovića da se pohvali uspehom i dodala da ne zna da li je rekao i da je odgovorna osoba za paljenje kuće Jovanovića puštena na slobodu.

"Evo neka počnu iz svog dvorišta i neka kažu da su imali u Zaječaru situaciju da lokalni poverenik Srpske napredne stranke i (gradonačelnik Zaječara) Boško Ničić organizuju na internetu kampanju protiv dvojice lokalnih novinara", rekla je Žarković Obradović.

Ona je ocenila da je cinično što je Vučić pozvan da govori na tom panelu na Svetskom ekonomskom forumu, ako njegovo učešće nije imalo kritičku intonaciju.

"Ako bih bila cinična do kraja mogla bih da kažem, pa ko bolje zna o slobodi medija u krizi od njega (Vučića)? On je više puta pokazao da je mastermajnd za takve stvari", rekla je Žarković Obradović.

Vučić je juče na panelu "Sloboda medija u krizi" u Davosu rekao da nije ponosan na stanje slobode medija u Srbiji ali je izrazio uverenje da će se ono poboljšati za godinu ili dve.

Predsednica Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Branka Dragović izjavila je danas da ni satirični portali ne bi mogli da smisle "takvu šaradu" kao što je nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića na debati o slobodi medija u Davosu.

"Ni Njuz.net ne bi domislio takvu šaradu kao što je nastup Vučića na debati o slobodi medija u Davosu. Ako je ideja organizatora bila da uživo prikažu jednog autokratskog lidera, protivnika slobode medija, onda su u tome i uspeli", kazala je Branka Dragović agenciji Beta

Prema njenim rečima, neko ko je ključni protagonista i proizvodjač lažnih vesti u svojoj zemlji nije propustio ni u Davosu priliku da se pohvali "imaginarnim ekonomskim uspesima, niti da pecne" opoziciju u Srbiji, prebacujući na nju ovaj put odgovornost za gušenje medijskih sloboda u Srbiji jer je, "eto, nesklona provladinim novinarima".

Novinarka i članica Saveta za štampu Tamara Skroza ocenila je takođe danas da je skandalozno to što je predsednik Srbije govorio u Davosu na panelu "Sloboda medija u krizi", kao i da je skandalozno i to što je za stanje medija u Srbiji indirektno optužio opozicione snage i nezavisne medije.

Skroza je za agenciju Beta rekla da Vučić nije trebalo da govori na tom panelu na Svetskom ekonomskom forumu jer, kako je rekla, u svim relevantim evropskim istraživanjima dobija negativne ocene o stanju sloboda medija.

"Nema nikakvog opravdanja da se na takav panel pozove čovek koga i evropske institucije označavaju kao predsednika države u kojima su ugrožena prava medija. To nije samo naša ocena, nego i svih relevantnih istraživanja medijskih sloboda", rekla je Skroza.

XS
SM
MD
LG