Dostupni linkovi

Moskovisi o Bregzitu: Britanci na potezu


Pjer Moskovisi, Brisel
Pjer Moskovisi, Brisel

Komesar Evropske unije za ekonomiju Pjer Moskovisi (Pierre Moscovici) rekao je da je porastao rizik od Bregzita (Brexit) bez sporazuma u posljednjih nekoliko sedmica i da je na Britancima da predlože Briselu kako da se prevaziđe zastoj.

"Evropska unija (EU) je svakako tu, EU čeka, EU je spremna, ali prvo treba da jasno da znamo kakve su namjere Britanaca i potrebno nam je pojašnjenje od Londona", rekao je Moskovisi tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

On je dodao da su vrata "uvijek otvorena za diskusiju", ali da nije na Uniji da kaže britanskoj strani na koju stranu treba da krene.

"Lopta je očigledno ponovo u rukama britanske strane. To nije problem koji može da riješi Brisel", rekao je Moskovisi.

Velika Britanija će napustiti EU 29. marta, ali za sada nema sporazuma o uslovima razlaza, pošto je britanski parlament prošle sedimce odbacio plan koji je premijerka Tereza Mej (Theresa May) dogovorila sa EU.

"Niko ne želi Bregzit bez dogovora, to je jasno. To ne želi ni britanski parlament, niti britanska vlada, kao ni EU, pa je potrebno da razmotrimo sve opcije koje ne podrazumijevaju nepostojanje sporazuma", rekao je Moskovisi.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG