Dostupni linkovi

Britanski poslanici glasaju o planu Tereze Mej za Bregzit


Velika Britanija bi trebalo da izađe iz EU 29. marta
Velika Britanija bi trebalo da izađe iz EU 29. marta

Britanski poslanici danas bi trebalo da održe ključno glasanje o predlogu Vlade za napuštanje Evropske unije - Bregzit. Pre glasanja, britanska premijerka Tereza Mej upozorila je da bi glasanje protiv predloga vlade dovelo u pitanje odlazak zemlje iz Unije. Prema njenim riječima, to bi bilo "izneveravanje glasa Britanaca".

Mej je u ponedeljak upozorila na "paralizu parlamenta" ako dogovor bude odbačen na glasanju i dodala da će poverenje u politiku pretrpeti "katastrofalnu štetu" ako Velika Britanija ne izađe iz Evropske unije, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Britanska premijerka je pozdravila, kako je navela, nova uveravanja EU o posledicama dogovora o granici Irske i Severne Irske, ocenjujući da imaju "pravnu snagu".

Laburisti i ostale opozicione partije su najavile da će glasati protiv dogovora, a moglo bi im se pridružiti oko 100 poslanika vladajućih konzervativaca i 10 poslanika severnoirskih unionista.

Ako bude odbačen dogovor o Bregzitu, vlada, prema odredbi usvojenoj prošle nedelje, ima tri radna dana da izađe s "planom B". Očekuje se da će Mej u sredu otići u Brisel da pokuša da dobije neke ustupke od EU, a u ponedeljak bi donji dom trebalo da se izjasni o tom "planu B".

Zasad nije jasno šta će se desiti ako ni "plan B" ne bude usvojen, a kao moguće opcije se spominju izlazak Velike Britanije iz EU 29. marta bez dogovora što je po opštoj oceni katastrofalno rešenje, odlaganje izlaska, novi izbori ili novi referendum.

XS
SM
MD
LG