Dostupni linkovi

Crna Gora: Proširena istraga u slučaju pokušaja terorizma


Crnogorska policija privodi osobe osumnjičene za pokušaj "državnog udara", Podgorica, oktobar 2016.
Crnogorska policija privodi osobe osumnjičene za pokušaj "državnog udara", Podgorica, oktobar 2016.

Specijalno državno tužilaštvo je proširilo istragu u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine i identifikovalo osam stranih državljana, pripadnika kriminalne organizacije koji su nasilno pokušali da uđu u crnogorsku Skupštinu.

Ovi strani državljani važe za bliske saradnike bivšeg operativca američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Džozefa Asada koji je odbio da svjedoči u slučaju pokušaja terorizma.

Prema navodima naredbe za sprovođenje istrage, Asad je nekoliko puta od kraja ljeta do 16. oktobra 2016. dolazio u Crnu Goru i koordinirao je ekipom stručnjaka koje je angažovao.

"Specijalno državno tužilaštvo obavještava da je ispitujući djelovanje kriminalne organizacije čiji pripadnici su izvršili krivično djelo terorizam u pokušaju, u vezi sa krivično pravnim događajem pokušaja nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore za vrijeme parlamentarnih izbora u oktobru 2016.godine, identifikovalo još osam lica pripadnika iste kriminalne organizacije, koja su u predmetnim događajima uzela učešće u oktobru 2016. godine, te je u skladu sa prikupljenim dokazima donijeta naredba o proširenju istrage protiv stranih državljana L.C., J.J.D.P, R.S.R., J.M., Y.F., M.C., R.K.Y.A.B. i R.K.Y.A. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo terorizam u pokušaju izvršeno putem pomaganja", saopšteno je iz Tužilaštva.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina-lideri Demokratskog fronta DF Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG