Dostupni linkovi

Aktivisti Lokalnog fronta drugi dan marša završili u Ljigu


"Ibarski marš" simbolički povezuje borbu za slobodu u Drugom svetskom ratu i borbu protiv sadašnjeg režima u Srbiji, kažu u Lokalnom frontu
"Ibarski marš" simbolički povezuje borbu za slobodu u Drugom svetskom ratu i borbu protiv sadašnjeg režima u Srbiji, kažu u Lokalnom frontu

Grupa aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva koji su u subotu peške krenuli iz tog grada prema Beogradu, stigla je do Ljiga, gde će prenoćiti, na kraju drugog dana protestnog pešačenja pod nazivom „Ibarski marš“, dug više od 170 kilometara.

Kako je objavio jedan od članova Lokalnog fronta Predrag Voštanić, aktivistima se pridružilo i nekoliko građana Valjeva.

Aktivisti su u nedelju prešli planinu Rudnik i nastavili ibarskom magistralom ka prestonioci, gde nameravaju da stignu 16. januara, na dan godišnjice ubistva Olivera Ivanovića i priključe se protestu koji je zakazan tim povodom.

Vladan Slavković, jedan od učesnika "Ibarskog marša", izjavio je za Radio Slobodna Evropa daon za ljude u unutrašnjosti Srbije predstavlja osnov opstanka zdrave ljudske svesti, ali i svojevrsno upozorenje vlasti.

„Ovo je upozorenje na problem istrage ubistva Olivera Ivanovića i upozorenje da su Srbiji potrebni istina i pravda. Za ljude van Beograda svaki protest je osnov opstanka zdrave, čiste i normalne ljudske svesti, a ne ovog ludila koje vlada kod nas i koje uništava sve što predstavlja normalnu pravnu državu“, kazao je Slavković.

Predstavnik Lokalnog fronta Predrag Voštinić kazao je za TV N1 da se jedan od članova ekipe ne oseća dobro, da je dobio grčeve od zime u nozi i lombalnom delu.

"Prilično nepripremljeni smo krenuli na ovaj put, zagrizli smo prvi dan veliki zalogaj. Pešačili smo iz Kraljeva do Gornjeg Milanovca, a to je ozbiljna vežba i za ljude u dobroj formi", rekao je Voštinić.

Dodao je i da je jedno policijsko vozilo uvek u blizini njih.

"Mi nismo tražili policijsku pratnju, ali je imamo u slučaju da se nešto dogodi. Pratila nas je čačanska, sada će policija iz Ljiga, i tako smenjuju se. Nisu nametljivi, s vremena na vreme vidimo policijsko vozilo", kazao je on.

Vladan Slavković je reklao za RSE da "Ibarski marš", koji aludira na čuveni Igmanski marš partizanske vojske iz 1942. godine, simbolički povezuje borbu za slobodu u Drugom svetskom ratu i borbu protiv sadašnjeg režima u Srbiji.

„Ibar je reka koja povezuje Kosovsku Mitrovicu gde je ubijen Oliver Ivanović i Kraljevo. Mi tu nalazimo jaku i jasnu simboliku. Oliver jeste bio jedan od ljudi koji su pokušavali da na najnormalniji način obezbede opstanak Srba na Kosovu i opstanak normalnog života“, rekao je Slavković.

Prema njegovim navodima, to je bio povod za marš ibarskom magistralom kako bidošli do Beograda i izvršili pritisak na nadležne državne organe da otkriju ubice Olivera Ivanovića.

„Tražimo da se otkriju ubice i politički nalogodavci ubistva i tako damo doprinos otkrivanju istine i podršku pravdi, kao i da damo podršku protestu u Beogradu“, istakao je Slavković.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd: Doček za Lokalni front

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd pozvala je u nedelju građane da dođu na jedan od punktova, koje će organizovati na pet lokacija u Beogradu, kako bi razgovarali i iskazali podršku aktivistima Lokalnog fronta na njihovoj poslednjoj deonici puta od Kraljeva.

Lokacije punktova su: Petlovo brdo - Borići, Vidikovac (kod OMV pumpe), Cerak Vinogradi, Ada Ciganlija i BIGZ.

XS
SM
MD
LG