Dostupni linkovi

Prijevremeni izbori u Izraelu 9. aprila


Benjamin Netanyahu na sastanku svog kabineta u Jerusalimu 23. decembra 2018.
Benjamin Netanyahu na sastanku svog kabineta u Jerusalimu 23. decembra 2018.

Vođe izraelske vladajuće koalicije objavile su da su jednoglasno odlučile da se opšti izbori održe 9. aprila, pola godine prije redovnog roka, i najavile da će se parlament - Kneset raspustiti prije izbora.

Izrael će početkom aprila naredne godine održati prijevremene opšte izbore, objavio je nešto ranije portparol premijera Benjamina Netanyahua na Twitteru u ponedjeljak, a potom je sam premijer u javnom obraćanju rekao :

"Saglasili smo se da održimo prijevremene izbore u aprilu", rekao je Netanyahu prenosi Reuters.

"Lideri koalicije su jednoglasno donijeli odluku da raspuste parlament i izađu na nove izbore u aprilu" napisao je njegov portparol, citirajući saopštenje koalicionih partnera na vlasti.

Koaliciona kriza zbog zakona o vojnoj obavezi koja će uticati na izuzimanje iz obaveznog služenja vojske članova ultra-ortodoksne jevrejske zajednice ključni je uzrok odluke o novim izborima.

Netanyahu, koji je trenutno u svom četvrtom premijerskom mandatu, vodi vladu koja ima minimalnu podršku većine od 61 mjesta u parlamentu od ukupno 120 manadata. Netanyahu je na čelu desne Likud stranke.

Prema izraelskom zakonu izbori su trebali bito održani do novembra 2019.

XS
SM
MD
LG