Dostupni linkovi

Putin: Ne treba podcijeniti prijetnju nuklearnog rata


Vladimir Putin na godišnjoj pres-konferenciji, Moskva
Vladimir Putin na godišnjoj pres-konferenciji, Moskva

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je svoju godišnju pres-konferenciju. Rusku ekonomiju predstavio je u pozitivnom svjetlu. Kritikovao je Sjedinjene Države zbog povlačenja iz Sporazuma o nuklearnom naoružanju iz vremena hladnog rata, a za zarobljavanje ukrajinskih brodova i mornara od strane Rusije – krivi Ukrajinu i predsjednika Petra Porošenka.

Vladimir Putin je naglasio da Rusija treba nove tehnološke temelje. Nacionalni projekti uključuju razvoj medicine, edukacije, infrastrukture, agrikulture, digitalne tehnologije, robotike.

Podcrtao je da je važno pratiti učinkovitost trošenja na ove projekte i da je u ovoj oblasti bilo problema. Djelimično je okrivio regionalne lidere za nepostizanje rezultata opipljivih u svakodnevnom životu.

"Treba nam proboj. Trebamo napraviti skok u oblasti tehnologije. Nema budućnosti za ovu zemlju bez toga. Ovo je primarno pitanje, to moramo shvatiti. Kako to postići? Moramo omogućiti sredstva i usmjeriti ih u ključne oblasti razvoja", rekao je.

"Tehnologija je primarno pitanje", naglasio je predsjednik Rusije.
"Tehnologija je primarno pitanje", naglasio je predsjednik Rusije.

Predsjednik Rusije istakao je i da je inflacija na prihvatljivom nivou, te da plate rastu. Ipak, bivši zamjenik ministra energetike Vladimir Milov, tvrdi suprotno.

"Trebamo shvatiti da će sljedeća godina biti jako teška za nas. I vlada predviđa oštri pad u ekonomiji i ubrzanu inflaciju koja će biti proizvod njihovih vlastitih odluka da povećaju PDV-a i druge takse", ukazao je.

Ali, Putin kaže da će PDV i nakon povećanja biti niži nego u mnogim drugim državama.

Rekao je da ne treba podcijeniti prijetnju nuklearnog rata, te da je teško predvidjeti posljedice povlačenja SAD-a iz Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjeg dometa.

Na pitanje novinara o provokaciji Ukrajine na Crnom moru, Putin odgovara da je nedavna situacija u Kerčkom zaljevu, kada je Rusija zarobila tri ukrajinska broda i 25 mornara, zaista provokacija.

Rusija napala i zaplenila ukrajinske brodove
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Ponovio je da je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko to uradio kako bi povećao svoju popularnost uoči predsjedničkih izbora. Tvrdi i da je Porošenko spreman pustiti neke mornare da umru.

"Je li uspjelo ili nije? Sa ove tačke gledišta, uzimajući u obzir ankete, možda jeste, jer je njegov rejting zaista porastao, sa petog mjesta popeo se na treće ili drugo. Tako da, da, vjerovatno je ispunio svoj zadatak. Nauštrb svoje zemlje, ja mislim. To je jako loš način da sebi dignete rejting", ocijenio je.

Predsjednik Rusije govorio je o patnjama građana istočne Ukrajine i kritikovao je blokadu separatističkih regija. Kaže da Rusija pruža humanitarnu pomoć tim ljudima. Kritikovao je i navodni pokušaj Kijeva da riješi političko pitanje silom.

"Želimo mir i prosperitet u cijeloj Ukrajini, uključujući Donbas. Postoje prirodne ekonomske veze između dvije države, ali Porošenko ignoriše interese svog naroda", riječi su prvog čovjeka Ruske Federacije.

Novinar postavlja pitanje na konferenciji za novinare
Novinar postavlja pitanje na konferenciji za novinare

O slučaju Skripalj, Putin je rekao "hvala Bogu da je živ". Kaže da je cijeli skandal zapravo izgovor da bi se napala Rusija i ograničio razvoj Rusije.

"Da nije bilo Skripalja, smislili bi nešto drugo", dodao je Putin o slučaju trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove kćerke u Engleskoj.

Na pitanje o sankcijama zapadnih zemalja Rusiji, Putin ističe da je Rusija pod sankcijama praktično kroz cijelu historiju. Dodao je i da se zemlja prilagodila sankcijama i priznao da su i male negativan uticaj na ekonomiju, ali i da su uticale na države koje su ih nametnule.

"Ne razumijem povlačenje SAD-a iz Afganistana. SAD govori da se povlači godinama, ali još je tu. Rusija ne vidi znakove povlačenja Amerike iz Sirije", kazao je.

Dodao je i da je prisustvo SAD-a u Siriji nelegitimno i da ne doprinosi političkom smirivanju. Ipak, sveukupnu saradnju Sjedinjenih Država i Rusije u borbi protiv terorizma ocijenio je zadovoljavajućom.

Putin smatra i da se ukrajinska vlada miješa u pitanja Pravoslavne crkve, što nikada prije nije zabilježeno, osvrćući se na to što je ukrajinska crkva nedavno postala nezavisna.

Na pitanje o Brexitu, Putin ističe da će izlazak Velike Britanije iz Evropske unije imati malo uticaja na Rusiju. Naglasio je da britanska premijerka treba da provede Brexit, jer je to pitanje bilo na referendumu i znak je volje naroda.

Jedno od novinarskih pitanja bila je i tortura u zatvorima širom Rusije, koju su otkrili nezavisni mediji i aktivisti za ljudska prava. Putin je odgovorio da situacija u zatvorima mora biti pod kontrolom državnog tužioca i da je trenutna situacija neprihvatljiva. Kaže da se, nakon otkrivanja slučajeva, "počinioci se privode pravdi".

Istakao je i da osiguravajuća kompanija Vagner ima pravo da radi bilo gdje u svijetu, dok ne krši ruske zakone.

Ko su 'Vagnerovi' ljudi?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG