Dostupni linkovi

Ličnosti godine Timea čuvari medijskih sloboda


Uredništvo i novinari lista Capital Gazette
Uredništvo i novinari lista Capital Gazette

U tradicionalnom izboru za TIME-ovu ličnost godine fokus u 2018. stavljen je na više medijskih djelatnika - za ličnosti godine izabrani su čuvari (The Guardians) medijskih sloboda: u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra ubijeni saudijski novinar Džamal Kašogi, zatvoreni novinari Reutersa u Mjanmaru zbog istraživanja zločina nad Rohindžama, Va Lone i Kjav Soe O, filipinska novinarka i kritičarka predsjednika Rodruga Dutertea, Maria Ressa izložena pritisku i brojnim sudskim tužbama, i Capital Gazette iz Anapolisa, medija u kojem je krajem juna naoružani napadač upao i ubio petoro zaposlenih.

Glavnu urednik TIME-a Edward Felsenthal je u obrazloženju ovogodišnjeg izbora za ličnosti godine naveo da se danas demokratija širom svijeta suočava sa svojom najvećom krizom decenijama unazad, da su njeni temelji podriveni i toksični iznutra, uz pomoć novih tehnologija koji osnažuju prastare impulse, trujući ih koktelom političara koji vladaju čeličnom pesnicom i slabim institucijama.

"Od Rusije do Rijada preko Silikonske doline, manipulacije i zloupotreba istine je zajednička nit u toliko mnogo ovogodišnjih glavnih vijesti, i podmukla i rastuća prijetnja slobodi", napisao je urednik TIMA-a.

Potom je podsjetio na prijetnje i napade kojima su bili izloženi brojni mediji širom svijeta.

"Ove godine mi prepoznajemo četvoro novinara i jednu medijsku organizaciju koji su platili užasnu cijenu da bi se suočili sa izazovom trenutka: Džamal Kašogi, Maria Ressa, Va Lone i Kjav Soe O i jedan medij Capital Gazeta iz Anapolisa. Oni su predstavnici šire borbe nebrojenih drugih širom svijeta ... koji su rizikovali sve da ispričaju priču", navodi se u obrazloženju i podsjeća da je do 10. decembra 52 novinara ubijeno u 2018. godini.

XS
SM
MD
LG