Dostupni linkovi

Cvijanović: EU ostaje jedan od prioriteta, NATO osjetljivo pitanje


Željka Cvijanović, predsjednica RS
Željka Cvijanović, predsjednica RS

Novoizabrana predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i potpredsjednici Ramiz Salkić i Josip Jerković položili su u ponedjeljak zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Cvijanović je u obraćanju entitetskim zastupnicima rekla da izbor za predsjednika RS-a doživljava kao priznanje za sve ono što je u proteklom periodu radila s kolegama u Vladi Republike Srpske.

Podvukla je važnost stabilnih institucija koje su garancija da će entitet biti spreman za sve što će se morati rješavati u narednom periodu. Kako kaže, u naredne četiri godine mandata sigurno će doći do brojnih prepreka i izazova.

"Zato je važno da u RS-u imamo jedinstvo institucija. S timom, na čelu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, tijesno ćemo sarađivati i usaglašavati stavove RS-a", poručila je Cvijanović.

Dodala je da se u RS-u već 16 mjeseci bilježi rast BDP-a, a postignut je i najviši stepen zaposlenosti od kada se bilježe ovi statistički podaci u RS-u, također povećane su penzije i plaće.

Istakla je da RS svima pruža ruku partnerstva, ali da neće dozvoliti ugrožavanje njenih ustavnih nadležnosti.

"Na međunarodnom planu RS je za saradnju sa svima. Evropska unija ostaje jedan od prioriteta", rekla je Cvijanović dodajući da RS jeste za evropski put, ali da se on ne zloupotrebljava.

Kako kaže, opredjeljenje ka EU integracijama ne isključuje saradnju s Rusijom koja je jedan od najvećih investitora u RS-u. Ona je rekla i da će raditi na osnaživanju saradnje s Kinom.

"Pitanje NATO-a je za nas osjetljivo. NSRS se jasno opredijelila. Ako se Srbija drugačije izjasni o pitanju NATO-a, mislimo da se narod RS-a treba izjasniti o tome putem referenduma", kazala je Cvijanović.

Ona je rekla da je za RS od suštinskog značaja odnos sa Srbijom koji je trenutno veoma dobar. Srbiju je nazvala osloncem RS-a, poručujući kako RS s mnogo ljubavi gleda u Srbiju.

XS
SM
MD
LG